2009. július 7., kedd

Tojásos karajtekercs rózsaszín mártással

Egy adag disznókarajt olvasztottam ki, bécsi szeletnek. De mire elkészíteni kellett volna, állandóan azon törtem a fejem, hogy mi mást csinálhatnék belőle, mert kedvem sem volt annyi mindennel pepecselni, kezet piszkolni és - bár nem készítem túl gyakran – már unom a „fantáziátlan” rántott húst. Aztán eszembe jutott egy hústekercs, amit egyszer elkészítettem és amibe főtt tojást kellett göngyölni.

A húst kb. félcentis szeletekre vágtam, de úgy, hogy nem vágtam át, csak minden második szeletet, így aztán, kiterítve, szép nagy húslapokat kaptam. Kissé kiveregettem és beszórtam sóval, borssal. Közben keményre főztem 6 tojást, és a tőlem telhető legvékonyabbra szeleteltem némi házi szalonnát. Igazából húsos szalonna kellett volna hozzá, bacon, de nem volt itthon, venni meg éppen nem tudtam. De így is nagyon finom lett, sőt, nagyon különleges ízt kölcsönzött neki a füstölt szalonna. Amikor mindennel kész voltam, egyenként kiterítettem a hússzeleteket, a közepére fektettem egy szelet szalonnát (kb. 4 cm széles volt és majdnem olyan hosszú, mint a hús), (ha baconnal készítjük, akkor ez kerül kívül), ráhelyeztem egy tojást, ezt kissé megsóztam és felcsavartam. De mivel túl duciknak, esztétikátlanoknak találtam így a göngyölegeket, végül inkább feleztem a tojásokat. Így sem lettek soványak:D, de szépek voltak! A két végüket fogpiszkálóval megtűztem. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítottam és a tekercseket minden oldalukon elősütöttem-fehérítettem. Mire megvoltam ezzel, megmerevedtek annyira, hogy ne nyíljanak szét, ezért a fogpiszkálókat eltávolítottam belőlük. Könnyebben lehetett dolgozni velük, jobban fértek és jobban érte őket a forró olaj. Ezután felöntöttem kb. 2 dl borral és fedő alatt addig pároltam, amíg elpárolgott a folyadék. A tekercseket kivettem, melegen tartottam, a zsírjára sült levet pedig besűrítettem 1 ek. liszttel, felengedtem vízzel és tejföllel, majd paradicsompürével rózsaszínűre színeztem. Sót, borsot, kaporecetet és egy teáskanál fokhagymaport tettem bele, elkavartam és jól kiforraltam. Tálaláskor mártást öntöttem a tányér aljára, ketchuppal kipöttyöztem, a pöttyöket késsel kihúztam és a tányér közepébe állítottam egy rézsútosan félbevágott tekercset.

EK - 2011/5



Persze, utólag még mindenki vett húst. Volt mellé még friss zöldségsaláta is. Férjecském nagggggyon elégedett volt a végeredménnyel. Én is, bár eleinte féltem, hogy a hús nagyon ki fog száradni, de szerencsére nem történt meg. Úgy látszik, hogy a szalonna belülről is sokat segített!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Egyszer olvastam valahol, hogy az igazi külföldi mesterszakácsok elszörnyülködnének azon, hogy a húsba főtt tojást töltenek (mint pl. a stefánia).
    Hát tudod mit? Csak szörnyülködjenek! :D
    Nagyon finom tud lenni.

    VálaszTörlés
  2. A tekercsekre mostanában én is rákattantam! És igen, tojással én is szeretem!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Wise Lady, köszönöm. Tudod, mit? Engem sem érdekelnek!:D:P Igen, a tojással töltött egybesült vagdalt is nagyon finom!:)

    Trinity, akkor elég sokan vagyunk a külföldi profi szakácsok ellen, talán még meggyőzhetjük őket, hoyg nem is olyan rossz...!:D:D:D

    VálaszTörlés