Hogy ennek miért éppen ez a neve, nem tudom, de errefelé többen ismerik és mindenki ugyanígy emlegeti. Pedig nem szardíniából készül! Csupán annyi köze van hozzá, hogy mégiscsak hal az alapanyaga, de hogy milyen, az nem számít. No, de csak szépen rendre, mindent.
Akkor ettem először szardíniát, amikor pár évvel ezelőtt a volt szomszédasszonyom bekopogott hozzánk és átnyújtott egy tálkát. Kissé zavartan magyarázta, csak kóstolásból hozta. Mi is csodálkoztunk, de inkább azért, hogy mit kóstolhatunk egy halkonzerven. Mert meg voltunk győződve róla, hoyg túl sok konzervet bontottak fel, és mivel maradt meg, adtak nekünk is belőle. Egyszer aztán valahogy szóba jött és el voltam képedve, hogy ő készítette a "konzervet". Alig akartam elhinni. Azóta viszont hiszem és vallom, azaz rendszeresen készítem én is.
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma, egy közepes sárgarépa, 1 kg apróhal (bármilyen fajta lehet, de tenyérnyi hossznál nagyobbak ne legyenek), fél l paradicsomlé vagy 5-6 kanál -püré, 1-2 dl víz (paradicsompüré esetén, természetesen, több), só, bors, 2-3 babérlevél, 2-3 ek olaj, kukta.
Elkészítése:
A kuktában felhevítem az olajat és megdinsztelem rajta a csíkokra vágott hagymát. Ezután rádobom a nagylyukú reszelőn lereszelt répát és együtt is párolom 1-2 percig. Rádobom a megtisztított, lefejezett (mi nem szoktuk a fejet rajtahagyni), gondosan megmosott halacskákat, ráöntöm a paradicsomlevet, majd némi vizet is (csak épphogy ellepje a folyadék a "vastagját"), beledobom a babérlevelet, megborsozom és ha kell, még sózom. Én sózott paradicsomlevet is szoktam eltenni, ezért csak azután sózok, miután belekerült az ételbe. Ráteszem a kukta fedelét és legkisebbre véve a lángot, vas alátétet téve a kukta alá, jó másfél-két órát hagyom főni, a halak nagyságától függően. Néha óvatosan megrázogatom az edényt. Azért miután lejár egy óra, általában félreveszem a tűzről és belenézek, hogy áll, és ha esetleg túl soknak ítélem a levét, akkor fedő nélkül hagyom a továbbiakban főni.
Igazából hidegen a legjobb, de mindenképpen legalább langyos, esetleg szobahőmérsékletű legyen. Friss kenyéren kívül nem szoktunk mást enni mellé, de ha valaki szereti és bírja, akkor nyugodtan eheti hagymával. Illetve bármivel, amiről úgy gondolja, hogy talál mellé.
TAV. BŐS. - 2011.
Nahát, ez izgalmasan hangzik.
VálaszTörlésEnnek pontosan azért szardínia a neve, mert az üvegekbe rakott lecsós ananászos zöldségkeveréket "anklbensz"-nek hívjuk. :-D
VálaszTörlésSőt, az otthon készített majonézes halsalátát - szintén bármilyen apróhalból - TRESZKAként emlegetjük, mert a tőkehal szlovákul "treska" és ez van írva az üzleti salátára. :-D
Okos vagyok, mi? ;-)
zt a receptet viszont leírom anyunak, biztos kipróbálja. Köszi! :-)
Wise Lady, örülök, hoyg úgy gondolod! Nekünk ízlik is!:)
VálaszTörlésPussz
Kati, na, ezt jól megaszontad!:D Többször is átolvastam, hogy töbször nevessek. :) Szegény B. csak nézte, hogy mi lelte az anyját!:P
VálaszTörlésEzeket az említett ínyencségeket mikor látom a blogodon? Miért fosztasz meg minket tőlük? :P
Edith, nem tudom miert de nem tudom olvasni a masik bloggodat sajna, ha kinyitom ay oldalt eltunik a mozzilam, explorerel pedig egzaltalan nem megz, masnak is van ilyen vagy csak nekem!?
VálaszTörlésAgi