2009. október 26., hétfő
Zöldparadicsomkrém
Ottis, szívesen!:)
Az úgy volt, hogy kedvenc román receptes lapomban (Practic in bucatarie) a második oldalról egy gyönyörűszép, halványzöld színű akármi nézett rám néhány szelet kenyérről. Nagyon kívánatos volt és nagyot néztem,a mikor megláttam, miből készült: zöldparadicsomból. Azonnyomban elhatároztam, hogy muszáj lesz kipróbálnom. Másnap kaptam is zöldpaardicsomot a piacon, el is készítettem. De... a recept, úgy, ahogy ott leírták egyszerűen kivitelezhetetlen, szerintem. Pedig ők is elkészítették, mert ott volt a "pecsét" a receptnél, hoyg kipróbálták és fázisfotók is készültek. Akkor meg kimaradt a receptből egy mondat, mert úgy tényleg elkészíthetelen volt: azaz nekem egy lé lett belőle, és ah még olajat is kevertem volna bele, még mártani is alig lehetett volna, nemhogy kenyérre kenni! De megoldottam!
Kell hozzá: 1 kg zöldparadicsom, 3 szép krumpli, 1 picike hagyma, néhány kanál olaj (amennyit felvesz), só, ízlés szerint zöldfűszerek, nálam petrezselyem és kapor volt.
A zöldparadicsomokat alapos mosás, csumázás, esetleges fekete részek kivágása után lobogó vízbe dobtam és kb. negyedóráig főztem. Ekkor hideg vízbe szedtem ki őket és a héjukat gyorsan lehámoztam. A recept ezután azt írta, hogy pépesítjük, hozzáreszeljük a hagymát, hozzákeverjük az olajat, sózzuk, zöldfűszerezzük és kész. De, mondom, nekem egy híg lötty lett pépesítés után, úgyhogy ha még elkészíteném, akkor én a paradicsomok belsejét kikaparnám és csakis a húsával dolgoznék. A krumplit pedig mindenképpen használnám hozzá legközelebb is.
Hogy mégse vesszen semmi kárba, fogtam a löttyöt és beleöntöttem egy levesszűrőbe. Így a leve jól lecsepegett és tényleg csak a húsa maradt, de így is túl híg volt, ezért az éppen készülő krumplilevesben 3 félbevágott plusz krumplit is megfőztem, amit szintén leturmixoltam és utána hozzákevertem a paradicsompürét. Az olajat úgy adtam hozzá, hogy közben állandóan kevergettem (pontosan, mint a padlizsánkrémnél) . A hagymát nagyon apróra vágva tettem bele. Végül sóztam és belekevertem még egy pici apróra vágott petrezselyemzöldet és még "picibb" apróra vágott kaprot.
Az íze nagyon érdekes volt: valóban hasonlított a hagyma révén a padlizsánkrémre, de mégis más volt, valamivel savanykásabb. De mindenesetre, nagyon finom.
Nahát! El sem tudtam képzelni EDDIG ilyet. :-)
VálaszTörlésNagyon köszi, hát én is csak a húsát fogom felhasználni, ahogy írtad.Mindeképpen kipróbálom, mert az ilyen kencéket nagyon szeretem!
VálaszTörlésÉs ha majonézesen készítem szerinted milyen lenne?Tehát úgy hogy majonéz plusz összeturmixolt paradicsom (a húsa) és hagyma?
Kati, azt hiszed, én igen? Bár egy időben szintén készítettem egy kencét zöldparadicsomból, de az nyersen volt és télre eltett. De már nem tudom a receptjét.
VálaszTörlésOttis, szerintem angyon finom lenne úgy is. Írták is, hoyg "akinek az egészsége megengedi" készítheti majonézesen!
VálaszTörlésPróbáld meg, és igen, feltétlenül csak a húsából és azt is hagyd egy kicsit lecsepegni, miután kikapartad a belsejét.
Először esetleg próbálkozz meg vele krumpli nélkül, hátha így jó lesz, de azért legyen készenlétben az is szerintem. :)
Hétvégén vendégeket várok, ki lesz próbálva a recept!Köszönöm még egyszer!
VálaszTörlésDíjat érdemelsz nálam:-))Mert szeretlek olvasni
VálaszTörlésAndi, nagyon köszönöm, itt is... Hamarabb felfedeztem, mintsem jelezted volna!:D:D:D
VálaszTörlésOttis, ha van rá lehetőséged, azért én azt ajánlanám, hogy próbáld ki előtte legalább kicsiben, ne hagyd éppen akkorra, amikor élesben kellene jónak lennie. Legalább megtudnád, miylen az íze is és eldöntenéd, hogy vajon a többieknek ízlene?!:)
VálaszTörlésBár igazából, gond nem lehet. Ha túl híg még mindig bármikor lehet főtt krumplit keverni hozzá:).