2009. november 26., csütörtök

VKF! XXX. (2) - Karácsonyi illatbomba



Konyhai ajándék, bár nem éppen megenni való!:) Abba a kategóriába tartozik, amit utolsó pillanatban kell elkészíteni, de mivel hamar megvan, ez nem gond. És nem is az a fajta ajándék, amit feltétlenül a szívünkhöz legközelebb álló családtagnak ajándékozunk, de természetesen, ennek sincs semmi akadálya. Azonban sokszor vagyunk abban a helyzetben, hogy egy kedves munkatársat, szomszédot, bárkit, akinek amúgy nem vennénk semmifle (drága) ajándékot, meglepnénk valami aprósággal, jelképes csecsebecsével. Nos, ez, éppen erre való. Minimális összegből kijön, mégis, ha átadjuk valakinek, szerintem nagyon fog örülni neki és szerzünk néhány kellemes, illatos karácsonyi napot vele.

Egy narancsra és egy csomag egész szegfűszegre van szükségünk hozzá. Bár lehet, hogy egy tasak fűszer akár két narancsra is elegendő. A gyümölcsöt megmossuk és a szegfűszegeket tetszés szerinti alakzatban belenyomkodjuk. Ezenkívül már csak annyi dolgunk van vele, hogy becsomagoljuk és átadjuk azon jótanács kíséretében, hogy ha a forró fűtőtestre helyezi, akkor az illat pillanatok alatt szétterjed a lakásban.
Elkészíthető almából és fahéjrúd-darabkákból is, de annak sokkal visszafogottabb az illata.

ADV. - 2012. 


10 megjegyzés:

  1. Ilyet mi is szoktunk csinálni mindig.
    Edith, nagyon jók a képek!

    VálaszTörlés
  2. Ez nálunk Hanna dolga, még akkor is ha a szegfűszeg narancsba való nyomkodásától kicsit érzékeny lesz a hüvelykujja. Mi mosolygós arcot is szoktunk gyártani ily módon.

    Ágnes

    VálaszTörlés
  3. Tudtam, hogy ismert dolog ez, ezért is vártam eddig a feltételével, azt hittem, más megteszi.:)

    Wise Lady, nagyon köszönöm, igyekszem, iygekszem. :)

    Ágnes, azt hittem, elpártoltál a főzős blogomtól. :) Persze, hogy lehet bármilyen "rajzot" belenyomkodni, én most nem fantáziáltam túlságosan. :)

    VálaszTörlés
  4. Én sokkal több szegfűszeget szúrok bele, és átkötöm masnival. Egyik karácsonykor olyan narancsot sikerült feldísziteni, ami az utolsó leheletét is "kiszellőztette" a szegfűszegeken keresztül és teljesen elszáradt, olyan kemény lett, mint egy kő. Nagyon érdekes volt, és végig illatozott. De csináltam már olyanból is, aminek semmi illata nem volt, és simán megpenészedett...
    Gőzöm nincs, hogy mitől függ...

    És csatlakozom Wise Ladyhez, gyönyörű képeket tettél fel!:)

    VálaszTörlés
  5. Kukk be hozzám, te, mint gasztroblogger eltalálod-e mi ez?? ... Bár már elárultam, hogy a formára vagyok kíváncsi...

    VálaszTörlés
  6. Mi is szoktunk ilyet anyuval régebben mindig karácsony előtt készíteni!
    nagyon szuperek a képek! :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű az új fejléced!!! Ilyen narancsot évekel ezelőtt csináltunk a gyerekekkel, azután elfelejtődött, köszi, hogy megosztottad velünk:)

    VálaszTörlés
  8. Duende, Katakonyha, köszönöm mindkettőtöknek!:)

    VálaszTörlés
  9. Ha kell segítség a fotózáshoz vagy a képek szerkesztéséhez, csak írj a gmail-es címemre, a szellemafazékban-ra, jó? :)

    VálaszTörlés
  10. Duende, kösz a felajánlást! Majd élek vele!:)

    VálaszTörlés