2010. március 29., hétfő
Báránypástétom húsvétra - drob de miel
Ezt a hagyományos román húsvéti fogást Erdély-szerte készítik románok és magyarok egyaránt. Nincs egy vitathatatlan autentikus receptje, az ahány ház, annyi szokás elve érvényes rá. Nekem is mindig másképp "sikerül" mind ízben, mind pedig kivitelezésben. :)
Ezt az ételt készítettem el a Kifőztük első számába. Az újság ingyenesen letölthető a honlapon, csupán szegisztrálni kell hozzá. E recepten kívül további negyven húsvéti-tavaszi recept olvasható benne.
Báránypástétom - drob de miel
Hozzávalók:
• 1 kg bárányaprólék és -hús tetszés szerinti arányban
• 2 nagy szelet kenyér
• 1 fej hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 nyers tojás
• 3 főtt tojás
• 1 csokor petrezselyemzöld
• ½ csokor friss kapor
• 1 csokor újhagyma zöldjével együtt
• 1 teáskanál mustármag
• ½ teáskanál szárított borsikafű (csombor)
• 2 evőkanál olaj
• só, bors,
• 40 dkg levelestészta, kiolvasztva
• kisebb őzgerinc forma vagy kalácssütő tepsi
• muffinformák
• sütőpapír vagy bárányháló
Elkészítés:
Az aprólékot és a húst megtisztítjuk minden oda nem illőtől (erek, hártyák) és a máj kivételével enyhén sós vízben odatesszük főni. Miután fölforrt, a habját leszedjük és a tüzet mérsékeljük. 1 és negyed óra főzés után a májdarabokat is beletesszük az edénybe és még negyed óráig együtt főzzük a többi aprólékkal. Ezután a főzőlevet leszűrjük és a húsokat kihűtjük.
Amíg mindezek főnek, előkészítjük a többi hozzávalót. 3 tojást 8-10 perc alatt keményre főzünk, majd hideg vízben kihűtjük és megpucoljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A kenyérszeleteket beáztatjuk, a zöldfűszereket felaprítjuk. Egy magasfalú, keskeny edénybe beleütünk 2 tojást, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustármagot és a borsikafüvet és botmixerrel jól felhabosítjuk. Ha az aprólék kihűlt, az áztatott kenyérrel együtt ledaráljuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát olajával együtt, a fűszeres tojást, a felaprított petrezselyemzöldet, kaprot és újhagymát, sózzuk és borsozzuk, majd tiszta kézzel az egészet egynemű masszává dolgozzuk el. 3-4 púpozott evőkanálnyit kiveszünk belőle és félretesszük.
A formát kibéleljük sütőpapírral (bár az lenne az igazi és eredeti, ha a bárány hálóját használnánk erre a célra) és kb. feléig megtöltjük húsmasszával. A közepére ráhelyezzük egymás után a főtt tojásokat, majd befedjük a maradék masszával. Szépen elsimítjuk. Ha hálóban sütjük, a széleket ügyesen ráhajtogatjuk, hogy mindenütt befedje és ezután egy felvert tojással kenjük le (egy keveset kell hagyni a tésztában sült pástétomhoz is). Ha sütőpapírral béleltük ki a formát, a tojást egyszerűen rákenjük az elsimított masszára. Forró sütőbe toljuk, 45-50 perc alatt megsütjük. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk néhány percig magában hűlni, csak azután borítsuk ki. Melegen is lehet enni, de az ízek hidegen érvényesülnek igazán.
A levelestésztát 30x30 cm-es lappá nyújtjuk majd 9 egyforma négyzetre vágjuk. A négyzeteket muffinformákba nyomkodjuk, a közepükbe szétosztjuk a félretett húsmasszát, megkenjük őket a maradék felvert tojással és forró sütőben 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Újhagymával, hónapos retekkel, uborkával az igazi!
Nagypapám készített ilyet, már nem emlékezsem az ízére. De nagyon gusztán néz ki
VálaszTörlésSzia, Bianka, köszi, hogy az olvasóm lettél, én is be-benézegetek hozzád már egy ideje. :)
VálaszTörlésFinom az íze, hasonlít egy picit a májas hurkára, de persze, azért más. Aki szereti a belsőségeket, annak mindig ízleni szokott!:)
Jézusom ennyi finomság, én itt meg éhezem..bezzeg:)
VálaszTörlésIgaz, hogy pár év eltelt, amióta feltetted a receptet, nekem gusicaként maradt emlékezetemben, édesanyám jó bő szaftos pörköltet készített a barányaprólékból, kihűlés után ledarálta, 2-3 nyerstojást, őrölt borsot, áztatott zsemlét és egy nagy csokor petrezselyemzöldet adott hozzá, a hártyával kibélelt egy magasfalú jénai edényt, beletette az összegyúrt masszát, befedte a hártyával és sütőben piros ropogósra sütötte. Mekegen krumplipürével, hidegen friss, ropogós kenyérrel és újhagymával fogyasztottuk. Pethő Katalin
VálaszTörlésTavaszi bárányaprólék
VálaszTörlésKedves Katalin, örülök a hozzászólásának! :) Igaz, régi ez a bejegyzés, de ezt a finomságot azóta is rendszeresen készítem, mindig valamilyen más formában. Édesanyám is a hártyás változatot szokta csinálni, én is csináltam már, de hártyám nincs mindig, illetve nem is akarom mindig ugyanúgy készíteni. :) Örülök, ha sikerült kellemes emlékeket felidézni, szeretettel várom máskor is a blogon: :)
VálaszTörlésÉpp most készítem. Igaz, hártya nélkül, de alig várom, higy kész legyen!👌
Törlés