2010. április 17., szombat

Gyors zöldséges tészta 2.


Amióta az egyik nagyáruházban kitűnő áron lehet ömlesztve fagyasztott zöldségeket venni, mindig feltankolok belőlük. Van zöldborsó, zöld- és sárgahüvelyű zöldpaszuly, spenót, illetve keverékek: csorbakeverék, mexikói keverék rizzsel és anélkül és lecsókeverék. Ez utóbbiból csak nemrég vettem először. Nem is lecsónak szántam, csak vettem, hogy legyen, mert nagyon tetszett a színe. És újabban gyümölcsöket is lehet kapni: szedret, kimagolt meggyet és keveréket (szeder, málna, meggy, eper, ribizli).

No, tegnap ismét gyors ebédre volt szükség és ez született belőle:


Zöldséges-tejszínes laska (tészta)

Hozzávalók: 400 g spiráltészta, 3 marék fagyasztott zöldség tetszlés, ízlés szerint (nekem volt: murok-répa, karalábé, karfiol, hagyma, paprika, tök, padlizsán), só, 2 ek. liszt, 3-4 ek. olaj, 2 dl tejszín, 1-2 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, fokhagymapor vagy 2 cikk fokhagyma, só, bors, citromlé.

Elkészítés:
Vizet forralunk, megsózzuk, amikor forr, beledobjuk a fagyasztott zöldségeket. Persze, lehet frissből is készíteni! Amikor újraforr a víz, beledobjuk a tésztát is és addig főzzük, amíg a tészta kedvünkre megpuhul. (Én puhán szeretem. Nem szétfőve, de nem is al dente.) Leszűrjük és leöblítjük. Visszatesszük a főzőedénybe.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk benne a fokhagymát, majd beletesszük a lisztet. Felöntjük a tejszínnel, hígítjuk még vízzel, majd végül belekeverjük a tejfölt és a reszelt sajtot is. Sózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk ízlés szerint, majd ráöntjük a tésztára és jól összeforgatjuk. Tálaláskor szórhatunk rá még reszelt sajtot.

NÚ - 2019/márc.11.

1 megjegyzés: