2010. április 14., szerda

Töltött tojás



Bár már lejárt húsvét, és akinek főttojás-feleslege volt, már mind felhasználta valahogy azokat, mégis leírom, hiszen nemcsak húsvét után lehet töltött tojást készíteni! Igaz, én nagyon ritkán csinálom, de nem azért, mert nem szeretjük, csak egyserűen mindig elfelejtem; az a fajta étel, ami ritkán jut eszembe. A hagyományos - pástétommal készült - változatát nagyon unom, ezért igyekszem is, hogy mindig más-más töltelékkel készítsem. Ezúttal medvesajtos és lazackrémes töltelékkel töltöttem meg a féltojásokat.

Medvesajtos és lazackrémes töltött tojás

Hozzávalók:
6 keményre főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 tk. mustár, 1 ek. citromlé, 2 dl olaj, 3-4 medvesajt-háromszög, 1 lazackrém (most fedeztem fel, a pástétomhoz hasonló kiszerelésben árulják), 1 tk-nyi reszelt hagyma, 1 tk. aprított petrezselyemzöld, tejföl, só, bors, citromlé ízlés szerint.

Elkészítése:
A tojásokat meghámozzuk és tetszés szerint félbevágjuk. Én felét hosszában vágtam egyenesen ketté, a másik felét pedig magasságában, cakkozva. Ezeknek a gömbölyű végén egy kis talpat kell vágni, hogy ne boruljanak el. A nyers tojásból, mustárból, citromléből és olajból félperces (vagy hagyományos) majonézt készítünk. A tojásságákat kiemeljük a fehérjékből egy tálba tesszük és 1-2 ek. majonéz hozzáadásával simára turmixoljuk. Ezután ezt a masszát kettévesszük, az egyikbe belekeverjük a szétnyomkodott medvesajtot és a petrezselyemzöldet, a másikba pedig a lazackrémet és a reszelt hagymát. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk tovább, illetve tejföllel és citromlével igazítunk az állagán-ízén, majd a krémekkel megtöltjük a fehérjéket. Tetszés szerint díszítjük őket, célszerű zöldpetrezselyemmel a sajtosat és valami pirossal a lazacosat. Friss, tavaszi zöldségekkel a legfinomabb.

FÉL ÓRA - 2010.

3 megjegyzés:

  1. ÚÚ, de megenném, nagyon jól néz ki. :) a torta meg fantasztikus. Elképesztő vagy. Puszi. Noémi

    VálaszTörlés
  2. Én is csak alkalmanként készítem, pedig egy-egy vacsorára is de jó lenne! :-P

    VálaszTörlés