2010. május 18., kedd

Epres-joghurtos szelet - akár VKF!-re is

Az érdem nem az enyém, hanem vitathatatlanul Ottis-é. Mert ő jelentette meg a süteményt az Erdélyi konyha májusi számában. Akkoriban tette fel a blogjára Alíz is az epermisu-tortáját és én hol egyik felé, hol a másik felé hajlottam inkább. Végül elmentem bevásárolni és éppen elfogyott a babapiskóta, tehát kénytelen voltam piskótát sütni. És akkor már vettem egy epres joghurtot is. Azért némi módosítást mindenképpen végeztem, főleg, mert muszáj volt (pl. felfedeztem, hogy nincs sem zselatinom, sem tortazselém). A sütemény ízén viszont nem hiszem, hogy módosított volna! Leírom a magam változatát. A VKF!-re pedig azért merem nevezni, mert tényleg észveszejtő hatása van, sőt, amikor eljön a hazai eprek ideje, teljesen beszámíthatatlanná lehet válni tőle. És nem utolsó sorban, nem árt feleleveníteni a receptet, mert lehet, hogy többen nem olvasták, és, bizony, érdemes kipróbálni.

Epres-joghurtos szelet

Hozzávalók: 3 tojás, 5 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 6 ek. liszt, 1 csapott tk. sütőpor, csipet só; 60 dkg eper, 350 g joghurt, 20 dkg házi krémtúró, 2 dl habtejszín, 1 cs. habfixáló, 2-3 ek. cukor ízlés szerint; 3 tk. keményítő, 1 ek. cukor, 2,5 dl víz és meggyszörp vegyesen.

Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral, sóval és vaníliás cukorral (mixerrel) addig verjük, amíg fehéres, habos massza lesz belőle (kb. 5-6 perc). Ezután fakanállal beledolgozzuk a lisztet és a sütőport, majd kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagyobbacska tepsibe simítjuk és forró sütőbe toljuk. 5 perc után leveszünk a lángból és további 5-10 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk! A piskótát hagyjuk kihűlni.
A krémhez az epreket tisztítsuk meg, mossuk meg és tegyük szűrőbe, hogy lecsepegjenek. A tejszínt keményre verjük a habfixálóval, a krémtúrót jól elkeverjük a cukorral és a joghurttal és végül összevegyítjük a felvert tejszínnel. Az eper felét apró darabokra vágjuk és óvatosan beleforgatjuk a krémbe. A krémet rásimítjuk a piskótára (nekem olyan kemény volt, hogy nem kellett gyűrű köréje), a maradék epret vékonyan felszeeteljük és ráfektetjük a krémre. Végül a keményítőből, cukorból és szörpös vízből (vagy tortazseléből) bevonót készítünk és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Máris lehet fogyasztani, de azért nem árt, ha legalább egy-két órát áll, hogy a piskóta is kissé átpuhuljon a krémtől.
Ilyen finom, könnyed és egészséges süteményt rég nem ettem, az biztos!

10 megjegyzés:

  1. Nagyon kis aranyos. Guszta, csodás :)

    VálaszTörlés
  2. Ha már az epernél tartunk...
    Képzeld, találtam egy kiadványt a neten, valami olyasmi a címe, hogy Kifőztük. Ha szereted az epret, nézd meg, mert remek epres desszertek vannak benne!:)
    :DDD

    VálaszTörlés
  3. Edit, ez csodajól néz ki! (és írtam neked a házi krémtúróhoz valamit)

    VálaszTörlés
  4. Edith, Bianka, köszönöm. :)

    Kata, neked is és válaszoltam ott. :)

    Szepy, fene tudja hoygan, de én is éppen felfedeztem az említett kiadványt és láttam a sok klassz receptet benne. Csak várom, hoyg jöjjön már a szatmári eper és kicsit olcsóbban, mint amennyi most. :P

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jóóóó:),imádom az ilyen sütiket (is:):-) )

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta és örülök, hogy ízlett :-)

    VálaszTörlés
  7. Többieknek is köszi!:)

    Otti, hálás köszönetem a receptért, nagyon finom, biztos fog még készülni!:)

    VálaszTörlés