2010. május 7., péntek

Túrós kence, avagy főzzünk az Erdélyi konyhából (2)


Csak úgy olvasgattam az Erdélyi konyha legfrissebb, májusi számát, amikor megakadt a szemem Edó Túrós szendvicskrémén. És, bár végül nem pontosan úgy készítettem, ahogyan le volt írva, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem volt itthon minden hozzávalóból, azért, úgy gondolom, egy nagyon finom és ugyanolyan egészséges kence lett a végeredmény.:)


Túrókrém

Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró vagy házi krémtúró, 5 dkg lágy vaj, 1 közepes sárgarépa, 2 kisebb alma, 1 közepes lila hagyma fele vagy 2 szál újhagyma, 1 teáskanál mustár, só, bors, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, esetleg tejföl vagy joghurt a lazításhoz.

Elkészítése: A túrót villával vagy botmixerrel összetörjük, majd habosra kavarjuk a puha vajjal, illetve ha szükséges, a tejföllel vagy joghurttal. Ezután beletesszük a finomra reszelt sárgarépát, a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, az apróra vágott lila hagymát és a petrezselyemzöldet. Elkeverjük benne a mustárt is, majd sóval és ízlés szerinti borssal ízesítjük.

Tipp: Aki hozzájut nyers házi tejhez, elkészítheti magának a krém alapjául szolgáló krémtúrót úgy, hogy a tejet megalvasztja, majd csak egyszerűen vászonzacskóba vagy gézdarabba önti, és néhány órán át hagyja lecsepegni. Az így készített krémtúró hidegen használható csupán, mert hevítésre folyóssá válik.

NÚ - 2018/nov.

5 megjegyzés: