2010. július 26., hétfő

Cukrozott sűrített tej készítése házilag


Sokszor megtörténhet, hogy sűrített tejre van szükségünk egy-egy finomság elkészítéséhez, de akkor sem sikerül találni, ha a környékbeli kisboltokat összejárjuk. Ekkor, ha van tartalékban némi tejünk, vajunk és cukrunk, maximum 1 óra alatt meg is van a szükséges sűrített tejünk. - írja a Kifőztük 5. számában, ahol ez a receptem megjelent. Érdemes kipróbálni: finom, hamar megvan, és nem utolsó sorban olcsóbb, mint a boltban vásárolt dobozos vagy tubusos sűrített tej.

Hozzávalók:
5 dl tej
65 dkg porcukor
6 dkg, lehetőleg 82%-os vaj
1 vaníliás cukor

A hozzávalókat egy nagyobbacska, vastag aljú edénybe tesszük és lassú tűzön állandóan kavargatjuk, amíg a cukor feloldódik. A keveréket felforraljuk, majd a forrástól számított, kerek 10 percig hagyjuk forrni, állandóan kavargatva. A tűzről levéve hideg vízfürdőbe állítjuk és kihűtjük. Amint hűl, annál inkább sűrűsödik. Töltsük csavaros üvegbe és hűtőben tároljuk. Bármilyen krémhez, fagylalthoz, desszerthez felhasználhatjuk, de mindig vegyük figyelembe édességét. A receptben írt cukormennyiséget ennek függvényében csökkentsük!

32 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon érdekes! Soha nem jutott még eszembe, hogy házilag csináljak sűrített tejet. Megjegyzem, hátha egyszer szükség lesz rá :)

    VálaszTörlés
  2. Úgy néz ki, hoyg szükségem lesz rá most a hétvégén, mert kell a sütibe, ami készülni fog, azonban sűrített tejet nem találok sehol. Vajon tovább sűrűsödik,hogyha tovább forralom?

    VálaszTörlés
  3. Jah, egyébként nagyszerű ötlet, köszi a receptet! :-)

    VálaszTörlés
  4. Zsu, egyszerűen gyümölcspürével összevegyítve és lefagyasztva isteni fagyi lesz belőle!:)

    Panna, őszintén megmondom: nem tudom. Meg lehet próbálni, kárba úgysem kell vesznie, mert felhasználod másvalamibe, ha a sütidhez végül nem jó.
    De milyen sütiről lenne szó? A krémbe kell?

    VálaszTörlés
  5. Aztaa..na ezt kiprobalom, imadom, egyszeruen imadom...amugy lehet kapni a dombon abban a "magyar uzletben" az Intershopban...na bocs Edit, ezt nem ellenreklamnak szantam, csak latom, hogy sokan nem tudjak hol lehet kapni...amugy kerdezni szeretnek valamit:lattam, hogy keszitesz marcipanos bevonatu tortakat is...hol veszed, vagy hogyan csinalod a marcipan masszat?

    VálaszTörlés
  6. Lina, a dombon szinte sosem járok, tej pedig szinte mindig marad elfekvőben pár decinyi, amit sajnálok kidobni. Cukor és vaj is általában kerül a háznál, úgyhogy, nekem egyszerűbb itthon megcsinálni.:)

    Nem marcipános, hanem fondanttal bevont tortákat szoktam készíteni és itthon készítem Kiskukta (http://kiskukta.blogspot.com/2009/08/otletek-tortadekoralashoz.html) receptje szerint. Amúgy a Magic cukrászda laborjánál (Sarguintei 15)lehet venni kész marcipánt és fondantot is, csak persze, olyan ára van, hoyg ihaj!

    VálaszTörlés
  7. Én is ki fogom próbálni!
    Edith különben gratulálok a sikeres vizsgához!Nem voltam itthon ezért írok ilyen megksve!Ügyes vagy nagyon nagyon!!!

    VálaszTörlés
  8. Köszi szépen, Otti, tudom, hogy nem voltál itthon! Remélem, jól telt a nyaralásotok!

    VálaszTörlés
  9. Te jó ég, hogy én milyen öreg vagyok! :) "Az én időmben" 6Ft-ért (!) még lehetett kapni a közértekben szovjet kondenzált tej konzervet, MOLOKO felirattal. Milyen finom is volt!
    Nagyszerű ötlet, hogy közzétetted ezt a "technológiát", Edith! Igazi kuriózum és sokoldalúan lehet hasznosítani, depláne, ahol édesszájúak a csemeték!

    VálaszTörlés
  10. Trendo, :), dehogy vagy öreg, csak más idők járnak! Hisz látod, a puliszkát is milyen jól megfizetik egyesek!;):)

    VálaszTörlés
  11. No, ezért a megjegyzésedért cserébe beírlak a Kerti etűdök 50. folytatásába! :) Hogy büntiből, vagy szeretetből, azt döntsd el magad! :)))

    ölel: Trendo

    VálaszTörlés
  12. Kedves Edith,

    Nagyon örülök, hogy sikerült rátaláltom erre a receptre, csak egy kérdésem lenne, ha éppen nincs otthon elég porcukor lehet e helyettesíteni kristálycukorral, és amennyiben igen hány dkg-ot kell belőle használni?

    Köszönöm, Tündi

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a receptet! Kalácspudingot akarok csinálni szikkadt kalácsból, és sűrített tej kellene hozzá. És valóban az történt, amit írtál, hogy hiába jártam össze a környék boltjait, nem találtam.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Tündi, csak most vettem észre a kommentedet, ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok.
    Az az igazság, hogy fogalmam sincs, mi lenne, ha kristálycukrot használnál. Bár szerintem működnie kellene. És gondolom, ugyanannyi jár bele. HA eselteg kipróbálod, írd meg, hátha más is jár majd ilyen cipőben!

    Mónika, örülök. :)

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Szeretném elkészíteni, hűtőben kb. hány napig áll el?

    VálaszTörlés
  16. Szia, Csupa Csoki, ne haragudj, de csak most vettem észre a kommentedet.

    Sajnos, konkrét választ nem tudok adni, mert én mindig csak akkor készítem, amikor valamihez kimondottan kell, így nem tárolom túl sokáig. De szerintem semmi baja nem lehet ha néhány napig is eltartod a hűtőben! :)

    VálaszTörlés
  17. Köszi, hogy válaszoltál!:) Akkor holnap inkább felhasználom a fagyihoz:D

    VálaszTörlés
  18. A blogomba (Mézes Otthon) linkeltem a sűrített tej receptedet, kicsit változtattam rajta, kevesebb cukrot adtam hozzá.

    VálaszTörlés
  19. Elkészítettem. Ezután soha többé nem keresem boltokban.
    Annak külön örültem, hogy a Te blogodon találtam :):)

    VálaszTörlés
  20. Gondaanyu, nagyon örülök neki!:)

    VálaszTörlés
  21. Már sokszor elkészítettem ezt a receptet, csak én a vajat mindig kihagytam belőle, mert nem tudom, hogy annak mi a szerepe. Mikor elsőre készítettem vajjal, akkor a tetejére kiült lehűtéskor. De vaj nélkül is tökéletes nekem. Múltkor túl sok lett és lefagyasztottam a maradékot, nagyon érdekes volt, mert a nagy cukortartalma miatt nem fagy meg teljesen és szuper jó gél-állaga lett. Tényleg nagyon finom fagyit lehet vele csinálni gyümölcsökből! Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  22. Szia. Azt szeretném kérdezni,hogy én elkészitettem pontosan a receptet a leirtaknak megfelelően,mégsem sűrűsödött meg. Mivel javithatnék rajta? Vagy egyáltalán hol ronthattam el?

    VálaszTörlés
  23. én is elkészítettem de nekem is feljött a margarin a tetejére! én csak úgy megcsináltam mert nagyon édesszájú vagyok és meg akartam enni! :) túlságosan is érzödik a vaníliás cukor! anyukám a kávéba szokta tenni de ha találok egy olyan süteményt amibe kell,felhasználom!

    VálaszTörlés
  24. Kedves első Névtelen! Ne haragudj, de csak most vettem észre a hozzászólásodat. Nem tudom, mi lehet az oka, hogy nem sűrűsödött meg, nekem sikerült, és pontosan úgy készítettem, ahogyan azt leírtam. S bár már nem segíthet a válaszom, azért leírom. Talán valamivel többet lehetne főzni. Más ötletem nincs.

    VálaszTörlés
  25. Kedves második Névtelen. Hogy feljött a tetejére a margarin, azon nem csodálkozom, hiszen a receptben vaj van írva, és abból is a 80% körüli zsírtartalmú. Szóval, felhasználni biztos fel lehet valamibe, de csak úgy enni, nem hiszem, hogy túl kellemes. A vaníliás cukor mennyiségét nyugodtan csökkenteni lehet ízlés szerint.

    VálaszTörlés
  26. találtam egy másik receptet de az sem lett jó mert bekaramellizálódott! de már rájöttem hol hibáztam annál! abba tejszín,tej,és 17 dkg cukor kell!

    VálaszTörlés
  27. és ott hibáztam hogy túl sokáig föztem!

    VálaszTörlés
  28. szia.szeretném kérdezni hogy ezt a süritett tejet lehet -e karamellizálni?meg kell várjam hogy kihüljön?a marlenka süteménybe kellene.2

    VálaszTörlés
  29. Szia, Névtelen, én nem próbáltam a karamellizálást, de szerintem biztos lehet. Ha valamivel tovább főzöd, gondolom, még inkább besűrűsödik, illetve karamellizálódik, de azért nem merem 100%-ra kijelenteni, mivel nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  30. Hát örülök hogy megtaláltam a sűrített tejreceptet mert elkészítem házilag.Koszonet érte.

    VálaszTörlés
  31. Irma Kovács
    Köszönöm szépen a segítséget a sűrített tej receptet és el is fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  32. Örülök, hogy megtaláltátok! Remélem, ízlett, ha elkészült. :)

    VálaszTörlés