2010. szeptember 10., péntek
Barackos mámor
A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg, abszolút saját kísérletezés eredményeképpen:
Ropogós-puha habcsók, barack, illatos tejkaramella, likőr, egyszóval: mámor.
Hozzávalók:
A habkosárkákhoz:
4 tojásfehérje
24 dkg porcukor
1 evőkanál balzsamecet
4 csapott evőkanál étkezési keményítő
csipet só
A krémhez:
4 dl őszibarackpüré (kb. 3 barackból)
2 dl cukrozott sűrített tej (leírása a Kifőztük 5. számában)
3 evőkanál baracklikőr
10 g zselatinpor
6 evőkanál víz
A díszítéshez:
barackszeletek
citromfűlevelek
A tojásfehérjéket a sóval és a cukorral nagyon kemény habbá verjük. Amikor megvan, óvatosan belekavarjuk a balzsamecetet és a keményítőt. A habot keskeny csillagcsöves habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 7-8 cm átmérőjű köröket rajzolunk vele. A körök külső részére két rétegben peremet nyomunk. A tepsit 160 fokra bemelegített sütőbe toljuk, de rögtön vissza is vesszük 130 fokra. A minitortákat kb. 40-50 percig sütjük-szárítjuk, azaz addig, amíg kezdenek színt kapni.
Közben egy edényben vizet forralunk, beledobjuk a megmosott barackokat, néhány másodpercig bennehagyjuk, majd átszedjük hideg vízbe. Ezután meghámozzuk őket, kimagozzuk és a húsukat leturmixoljuk. A barackpüréhez adjuk a likőrt és belekeverjük a sűrített tejet. A zselatinport feloldjuk a meglangyosított vízben, majd gőz fölött addig melegítjük, amíg teljesen elolvad. Hozzákeverünk két-három evőkanálnyit a barackos masszából, jól eldolgozzuk, majd hozzáöntjük a többi barackhoz. A kihűlt habkosárkákat megtöltjük 2-3 evőkanálnyi krémmel és hideg helyen hagyjuk megdermedni. Barackkal és citromfűvel díszítjük, de ha az élvezeteket halmozni szeretnénk, akár tejszínhabrózsákat is nyomhatunk a tetejére.
E naaaagyon jól néz ki.
VálaszTörlésHadd kérdezzek: a habcsók kinyomva az gyűrű avagy kosárka formájú?
Most kissé ki vagyok akadva a fáradtságtól, s nem értem
(magyarázatom 1 nap alatt befőzni 28,5 kg paradicsomot s közben a fiamnak 3 foga is jön)
4gyerek, gyűrű formájú. Tehát körkörösen (spirálosan) kinyomva csinálunk nekik egy teli alapot, majd a széleken két rétegben peremet, azaz gyűrűt nyomunk rá.
VálaszTörlésNo, nem semmi akkor a teljesítményed. Le a kalappal előtted!:)
Én idén nem tettem el paradicsomot.
Gyönyörű és a kép is
VálaszTörlésNagyon finom
Tetszik a recept!És a képek is jók!
VálaszTörlésNagyon ötletes, és csak finom lehet.
VálaszTörlésBianka, Otti, Wise Lady, valóban finom volt és érdekes is volt a ropogós hab a puha töltelékkel. :)
VálaszTörlésIstenien nez ki :)
VálaszTörlésErdeklodni szeretnek, hogy mikor jelenik meg a kalendarium? izgatottan varom :)
Szia, Fondantina! A kalendárium, ha minden igaz, kb. november 15-én fog megjelenni (még kell várni rá egy kicsit:)). Ha érdekel, nézz be ide: http://fakanalforgato.blogspot.com/2010/09/erdelyi-konyha-kalendarium.html és megtudod kb. hol tartunk a kalendáriumot illetően. :)
VálaszTörlésPuszi
Nagyon elegáns!
VálaszTörlésKöszönöm, Chriesi!:)
VálaszTörlés