2010. október 20., szerda

Churutos őszi leves


Engem is megfertőzött a churut-láz, ami az erdélyi konyhás lányokat utolérte! Még a múltkor, a gombákkal egyszerre küldött Alíz nekem is két kúpocska churutot (bővebb infók és fotó Edónál), amit aztán elkezdtem ilyen-olyan levesekbe beletenni. Legutóbb ez a finomság született vele. Természetesen, aki nem jut hozzá (aminek elég nagy a valószínűsége), helyette simán használhat ecetet, citromlevet vagy korpaciberét. Íze jellegzetes, szerintem leginkább a korpacibere hasonlít hozzá, de azért mégis más, hiszen mindkettő teljesen másképp készül.

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 hagyma, 4-5 krumpli, 15 dkg sütőtök, 1 paradicsom, 1 maréknyi szárított vargánya, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 1 kúpnyi churut vagy ízlés szerint ecet, olaj
Elkészítése:
A sárgarépát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük vízzel, megsózzuk és hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, kb. 10 percnyi főzés után a kockára vágott krumplit és a felaprított vargányát, majd további 10 perc után a krumplival nagyjából azonos méretűre vágott sütőtököt és a feldarabolt hámozott paradicsomot. Még 10-15 percig főzzük, majd belereszeljük a churutot, sózzuk, ha még kell, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

EK - 2010/11

4 megjegyzés:

  1. addig írogattok erről a különlegességről, hogy apósomat be kell izzítsam, ha Gyergyó fele jár.

    VálaszTörlés
  2. :)))4Gyerek,ízzitsad:P

    Edith,látom használod te is serényen,s milyen fincsi lehet ez a leves is!

    VálaszTörlés