2010. december 27., hétfő

Gombás, sajtos pulykatekercs - VKF!-39.

Az utóbbi időben többször készítettem különféle dolgokkal töltött pulykatekercset. Nagyon sokféle lehetőség rejlik mind a töltelék, mind pedig a fűszerezés kiválasztásában. A 10. számú Kifőztükben jelent meg a gombás-sajtos változata, az ünnepre pedig készítettem külön gombásat - fagyasztott csiperkével és szárított vargányával töltve - , illetve sonkás-sajtosat. A gombásat sóval, szerecsendióval és csipetnyi szárított majorannával ízesítettem, a másikat egyszerűen sóval-borssal szórtam meg. Mondanom sem kell, volt keletje mindkettőnek!:) És mivel ez az étel megfelel a Gál Edith által kiírt VKF!-nek, hát nevezem a receptet a seregszemlére. :)


Gombás-sajtos pulykatekercs

Az ünnepek alkalmával általában mindenki igyekszik különleges ételekkel előrukkolni. De nemcsak a drága halfélék, a nem mindennapi vadhúsok, az exotikus zöldségek vagy gyümölcsök lehetnek érdekesek, hanem a hétköznapi, megszokott alapanyagainkból is lehet finomat, különlegeset főzni. A gombás, sajtos pulykatekercset bátran lehet készíteni olyankor is, amikor nem ismerjük konkrétan minden vendégünk ízlését, mert klasszikus ízvilágával szinte mindenkit levesz a lábáról. További előnye, hogy előre is elkészíthető.

Hozzávalók: 85-90 dkg-os pulyka felsőcomb, só, bors, 1 kávéskanál fasírtfűszer, 10 dkg friss vagy fagyasztott gomba, 10-15 dkg sajt, pici olaj  
 Elkészítése:
A húst megmossuk, megtörölgetjük, kicsontozzuk és addig igazgatjuk-nyessük, amíg egy nagyjából szabályos, 1 cm vastag lapot kapunk belőle. Megszórjuk a só-bors-fasírtfűszer keverékével, feltekerjük, és a hűtőben, jól záródó dobozba téve, néhány órán át (de akár 1 napig is) pihentetjük. Végül egy deszkára alufóliát terítünk 3-4 rétegben, kevés olajjal megkenjük, majd ráhelyezzük a kiterített pulykacombot bőrös részével lefelé, és kissé megigazgatjuk. Az apró kockákra vágott sajtot és a felszeletelt gombát összekeverjük és befedjük vele a pulykacomb kétharmadát. Ezt is megszórjuk kevés sóval és borssal, majd az alufólia segítségével a húst szorosan feltekerjük. A két végén a fóliát összenyomjuk és csavarunk egyet-kettőt rata, hogy jól ráfeszüljön a tekercsre. A tekercset fóliástól tűzálló edénybe helyezzük, kevés vizet öntünk alá és kb. 160 fokon 1,5-2 órán át pároljuk. Végül a fóliát felvágjuk és széthúzzuk, az edényt 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a tekercs szép pirosra süljön. Krumplipürével, savanyúsággal tálalhatjuk, hidegen viszont remek fogás svédasztalon is.

Tipp: a tekercset legjobb, ha előre elkészítjük és kihűtjük. Hidegen nagyon szépen lehet szeletelni. Mikróban, forró sütőben jól átmelegíthető. 

NÚ - 2018/DEC (mandarinos képpel)

A Kifőztük 10-es száma letölthető ITT, regisztráció vagy belépés után most is, mint mindig, INGYENESEN!!!!:)




És egy december elején készült, zöldséggel töltött változata! 



Zöldséges változat: EK - 2010/12

3 megjegyzés:

  1. Hű, de jól néz ki!!!
    Nálunk amit pulykából töltenek, az szinte kivétel nélkül a melle. Milyen jó ötlet a comb! És ezt nem szeletekben töltöd, hanem egészben és ezt szeleteled majd, igaz? :-)

    VálaszTörlés
  2. Kati, igen. Egészben, majd kihűtve szeletelem. Ha úgy szükséges, újramelegítem, ha nem, hidegen is tökéletes. Szép és finom is. Nem olyan száraz, mint a melle. Csak egy picit hosszabb ideig készül el. A Kifőztükben vannak fázisfotók is!!!!!

    VálaszTörlés