Nagyon tartalmas, nagyon laktató, különleges ízhatású fogás. Ezt készítettem a legutóbbi zöldségnapomon. Bármilyen feltéttel lehet tálalni, én pirosra sütött szalonnataréjjal és ecetes csilivel ettem délben, este pedig "üresen" .
Currys sárgaborsó-főzelék
Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál currypor, 0,5 teáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál tejföl, só
Elkészítése:
A sárgaborsót többször megmossuk hideg vízben, és beáztatjuk, ha eszünkbe jut idejében:D. Ha nem, akkor sem baj, kb. 10-15 perccel később fő meg, de ennyi az egész hátránya. :) Hideg vízben (jó két-három ujjnyival lepje el a borsót) odatesszük főni, enyhén megsózzuk és beledobjuk a babérlevelet is. Közben a hagymát is megtisztítjuk, apróra vágjuk és a borsóhoz adjuk. Így főzzük puhára. Amikor a levét majdnem elfőtte (de azért inkább maradjon hígabb, mert hűlés közben amúgyis keményszik), beletesszük a zúzott fokhagymát, a curryport és az őrölt köményt, sózzuk ízlés szerint, illetve elkeverjük benne a tejfölt. Hagyjuk még kettőt-hármat lobbanni és félrevesszük a tűzhelyről. Lehet adni mellé bármilyen húsos pörköltfélét, gombapörköltet, húsos vagy hús nélküli fasírtot, kolbászt, virslit, de egyszerű sült szalonnával is finom. Jó étvágyat hozzá!
KAL - 2012
Olyan furcsa számomra, hogy milyen sokan nem szeretik a sárgaborsót :)
VálaszTörlésPedig, currysen vagy anélkül, nagyon finom! :)
Trendo, talán nem is azzal van a baj, hogy nem szeretik, inkább az a helyzet, hogy nem ismerik. Pl. édesanyám sem főzött sok hüvelyest, a babon kívül aligha volt valami az asztalunkon!
VálaszTörlésÉn tudatosan iktatok be néha ilyesmit, de szerencsére szeretjük is.:)
Valóban finom curry nélkül is, most így készítettem.
Jó ötlet! Legközelebb én is teszek curryt a sárgaborsóhoz:)
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem a sárgaborsót és a belőle készült főzeléket is :-)
VálaszTörlésÉn is imádom,nagyon finom lehetett,egészséges és finom:-)
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a változat is
VálaszTörlés