Mindig furcsállottam ezt a párosítást, bárhol is olvastam róla, aztán, amikor Alíznál is megjelent, azt mondtam: egy életem, egy halálom, bizony, én ezt kipróbálom. És lőn.
Mondjuk, tudni kell még azt is, hogy mindigis untam a zöldségek héjában való főzését, a céklát - a hosszú idő miatt - meg pláne, úgyhogy (már nem is éppen most) bevezettem a nyersen való fogyasztását, amiért senki sem haragszik. Ezért aztán: én nyers céklából készítettem majonézes salátát a következőképpen:
Hozzávalók:
3 közepes nyers cékla, 1 fekete retek, 1 alma, 1 evőkanál lenmag, só, 1 adag félperces majonéz, 2-3 evőkanál tejföl vagy joghurt, csipetnyi őrölt kömény, citromlé
Elkészítése:
A céklát, a retket és az almát meghámozzuk, majd a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk kevés citromlével és enyhén megsózzuk. Elkészítjük a majonézt a leírás alapján, majd hozzáadjuk a reszelt zöldségekhez és jól összekavarjuk. Belekavarjuk a tejfölt és a lenmagot is, végül további sóval és az őrölt köménnyel ízesítjük.
EK - 2011/11
Na, ha megfejelem kis - szintén reszelt - sárgarépával, akkor tuti nyerő nálam is.
VálaszTörlésde nem sok az a majonézadag 3 cékla + 1 retek + 1 alma mennyiséghez?
Nekem egyedüli bajom ezzel a rögtönzött majonézzel, hogy számunkra brutális mennyiség lesz belőle egyszerre.
Éva, nem tudom, mit mondjak, szerintem mindenkinél más-más szokások "uralkodnak", lehet, hoyg nálatok az tényleg sok. Nálam ennyi egy adag, kb. 3 dl. Mondjuk, igen, sajnos, ennél kevesebbet ebből nem igazán lehet készíteni (hacsak... no, majd kipróbálom).
VálaszTörlésKülönben meg ennyihez nem sok, mert egy jókora tál saláta lesz belőle, négyen jóllaktunk vele így simán, csak némi pirított kenyérrel. De ha megfejeled murokkal:D is, még több lesz, sőt, nyugodtan alakítsd az arányokat a saját ízlésetek szerint.
Finom lehet!És az a tálka:) szép emlékeket idéz:)
VálaszTörlésÉva,de inkább ez a majonéz, mint egy sárgából rengeteg olajjal csomó ideig kavargatni.Mág ha ki is dobsz belőle(ami nem valószínű,mert nem olyan sok),akkor is jobban megéri így,én is csak ilyen majonézt használok.
Csomó ideig kavargatás nem áll fenn. Pasim tiszta szívesen készíti a majonézt, s nagyon finoman.
VálaszTörlésMeg nekem a sok majonéz nem is csúszik, lehet itt a baj. Töltött tojásnál is a kulimájz nem az én tányéromba landol.
S ez jóval epeműtét előtt már így volt.
Nekem is kicsit furcsa párosításnak tűnik elsőre :)
VálaszTörlésHa megfőzöm a céklát, úgy is lehet csinálni?
Edó, igen, a tálka.:) Azt hiszem, mindig emlékezni fogsz rá. :) Finom, bizony, próbáld csak ki!
VálaszTörlésÉva, hát itt van a kutya elásva!:) Nekem meg az a lényeg, hogy minél több kulimász legyen, hogy a szárazanyag ne akadjon meg a torkomon.:)
Mónika, persze, hogy lehet, de bizton állítom, hogy a cékla nagyon finom nyersen. A lányaimnak csak meghámozom, felszeletelem és eltüntetik.:) És egészségesebb is, mintha főznénk. Igaz, lehet sütőben is sütni, úgy ízletesebb, mint vízben főzve.:)
Köszi szépen a gyors visszajelzést!
VálaszTörlésOlyan jó, hogy újabban terjed a cékla sokféle felhasználása, mert nagyon finom és ráadásul pont télen férhető hozzá, viszonylag olcsón. De jó, hogy a lányaid szeretik:)
VálaszTörlésMi nagyon szeretjuka salatakat, en is elkeszitettem, nagy sikere volt!!!! Koszi a receptet!!!!
VálaszTörlés