Epres máktorta
Nagyon régen kinéztem magamnak ezt a receptet, még Mohánál, de valahogy mindig elfelejtettem elkészíteni. Az ünnepre úgy terveztem, hogy csak kétféle süteményt sütök, de azoknak nagyon finomaknak kell lenniük. Így esett a választásom a tavaly is készített Csodálatos süteményre, illetve Moha meggyes máktortájára. Mert eredetileg meggyes volt az a máktorta, bizony! Csak nálam vált epressé, amikor felfedeztem, hogy épp, amikor nekem kellene, akkor nem kapok fagyasztott meggyet. És mivel szederrel nem akartam készíteni a magvak miatt, hát epret vettem hozzá. Hogy meggyesen milyen, nem tudom, gondolom, kissé savanykásabb és így kontrasztosabbak is az ízek, de hogy epresen is nagyon finom lett, az tény. Mindenkinek ízlett, aki megkóstolta.
Nekem nagyon, mert én imádom a mákot. És az epret is.:)
Legközelebb kipróbálom meggyel is, az biztos, úgyis hamarosan itt a szezonja, akkor annyit módosítanék majd rajta, hogy a tejbegrízet csak 2 evőkanál grízzel főzném, mert így, mire kihűlt, annyira kemény volt, hogy alig tudtam eldolgozni a puha, habos vajjal. Valószínű, más volt az én grízem, azért lett ilyen kemény, bár az ízén ez mit sem változtatott a tortának! Köszönöm, Moha! Még van belőle: kb. negyedét lefagyasztottam, mert sajnáltam volna, ha tönkremegy.
A recept megtalálható ITT.
Még valami, amit másképp oldottam meg: A mákos lapokat úgy sütöttem meg, hogy levágtam a sütőpapírból 4 akkora darabot, hogy jól fedje a 26 cm-es tortaforma alját, a masszát meg egyenlően szétosztottam a papírokon. Az egyik papírt ráhúztam a tortaforma aljára, majd nedves kanállal elsimítottam a masszát a forma széléig. Így nem töltöttem az időt a körök kivágásával. A tészta tényleg nem folyik el, hanem megtartja formáját, ezért nem kell feltétlenül rátenni a sütőforma karimáját sem. Én anélkül sütöttem.
ÜNNEP - 2011.
Mák és eper! Hm! Nagyon jó párosítás!
VálaszTörlésTetszik nagyon a tortácskád!
Megkostolnám az biztos!!!
Nagyon guszta! A mákot és az epret is szeretem, biztos nagyon finom.
VálaszTörlésSzép lett nagyon!
VálaszTörléshmm...s ha odamegyek, kiveszed a fagyasztóba rejtett negyedet? s vágsz egy kicsike darabkával?
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek!:)
VálaszTörlésÉva, ha idejönnél, akár frissen is sütnék egyet! A lefagyasztottat meg hazapakolnám nektek!:)
Ez nagyon fincsi lehet, imadom a makot es az epret is!!!!
VálaszTörlésGyönyörű lett a tortád,látszik rajta,hogy isteni finom lehet!:-)
VálaszTörlésna, majd ha alaposan kiéhezek egy mákos-habos költeményre, s lusta leszek elkészíteni, akkor érkezem.
VálaszTörlésMilyen lett a lap? Kemény, mint a habcsók? Nekem olyan furcsa, hogy csak hab és mák. Kipróbálnám én is, nagyon fincsi lehet. Nincs ötleted, mivel darálhatnám le a mákot? Van egy rakás gépem, de mákdaráló, az nincs. Köszi :)
VálaszTörlésNagyon szép lett
VálaszTörlésKépzeld, elkészítettem, még nincs összerakva, de már minden kész. Egész jó lett a lap, attól féltem a legjobban, hogy nem jön össze, kaptam darált mákot is :)
VálaszTörlésMuszáj egy éjszakát a hűtőben ülnie? :(
Zita, nálam ült, mert csak másnap ettük, illetve egy kicsit jó, hogy összeérjen a krém a lappal, de ha már nagyon türelmetlen vagy, megvághatod!:)
VálaszTörlésCsak szilárduljon meg a gyümölcsös krém is!
Jah, Éva, azért ez nem egy olyan pillekönnyű, habos-babos költemény! Nem is nehéz, de azért van "fogása".
VálaszTörlésÉs Zita, még valami... kávédarálóval próbáltad? Én régebb azzal szoktam. Esetleg késes aprító hülyeség lenne? Én anyósomnak a régi kézi darálójával tekertem le, de azt hittem, lejön valami a havasról, amíg ledaráltam!
Kávédarálóm nincs, késes aprítóval csak porzik, de nem darálja. Viszont vettem darált mákot, kicsit drágább, de nem borzasztó.
VálaszTörlésÜl a hűtőben, nem kezdtem meg, mert Istit várom vele, délutános. És amúgy sem tudok enni este, bizonyos okokból (ha jól szétnézel a családi oldalon, felfedezed :)
Puszi :)
Jujj, Zitaaaaaaaa! Gratulálok!:) Bevallom, annyira sejtelmes voltál, hogy már sejtettem, hogy mifélét kell keresgélnem!:D Sok-sok egészséget kívánok!!!!!:)
VálaszTörlésPuszi
:D
VálaszTörlésKöszi.