2011. június 30., csütörtök

Paradicsomos zöldbab - télire is

Mind friss fogyasztásra, mind pedig üvegben való tartósításra kitűnő ez a zöldbabfőzelék. Télen, akár valamilyen  gyors fogásra, akár csupán nyáridéző ízekre vágyunk, csak előkapunk egy üveggel a kamrából, és már ehetjük is. De készíthetünk egy világos rántást is, és jól megtejfölözve vagy további paradicsomlével hígítva, felszaporíthatjuk. Szóval, sokféleképpen variálható, a lényeg, hogy minél több legyen belőle.:)


Paradicsomos zöldbab - főzeléknek és télire

Hozzávalók: 1 kg sárga, laposhüvelyű vagy ceruzabab, 50 dkg hagyma, 50 dkg sárgarépa, 1 zöld paprika, 5-6 dl paradicsomlé vagy 50-60 dkg paradicsom, 1-2 cikk fokhagyma, kb. 1 dl olaj, só, bors, 1 csokor zellerzöld, 1 csapott teáskanál befőzési szalicil.

Elkészítése:
A babot megmossuk, végeit lecsipkedjük, és 2-3 cm-es darabokra tördeljük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a sárgarépát pedig tetszés szerint lereszeljük a nagylyukú reszelőn, vagy karikára, kockára vágjuk. Ha friss paradicsomból készítjük, akkor ezt először forró, majd hideg vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és azután cikkekre   vágjuk. Egy edénybe öntjük az olajat, beleszórjuk a hagymát, rá a zöldbabot, utána a sárgarépát, végül pedig a paradicsomot vagy a paradicsomlevet, (a rétegeket ízlés szerint sózzuk és borsozzuk), rádobjuk a kettévágott, kicsumázott paprikát, a fokhagymát és az összekötözött zellerzöldet (aki szeretné, ezt bele is kavarhatja apróra vágva, de csak a végén), aláöntünk kb. 2 dl vizet, és lassú tűzre helyezve - az a legjobb, ha vasalátét is van az edény alatt -, kb. 1-1,5 órán át rotyogtatjuk. Közben néha megrázogatjuk az edényt. Amikor minden megpuhult, eltávolítjuk a paprikát és a zellerköteget, óvatosan összekavarjuk, ha kell, utánasózunk, és még egyet-kettőt rottyantunk rajta. Ha ebédre készült, már fogyasztható is, ha viszont télire szántuk, akkor elzárjuk a gázt és belekavarjuk a szalicilt. Tiszta, száraz üvegekbe rakjuk, lefedjük és mehet szárazdunsztba takarók közé vagy a hűtőtáskába (jégakkuk nélkül, természetesen). Arról nem tudok számot adni, hogyan működne tartósítószer nélkül, de feltett szándékom, hogy hamarosan kipróbálom, és beszámolok róla. Úgy gondolom, hogy a kész főzeléket, ha üvegekbe tesszük, lefedjük, és még 10-15 percig gőzöljük, el kell állnia legalább egy télen át. Kikísérletezem.:)



Zöldséges-paradicsomos zöldbab 

Hozzávalók: 4 kg tetszés szerinti zöldbab, 1 kg hagyma, 50 dkg sárgarépa, 3-4 paprika, 1-1,5 kg paradicsom vagy 1,5-2 liter paradicsomlé, 1 fej fokhagyma, 5-7 dl olaj, só, bors, 2-3 evőkanál pirospaprika, 1 nagy csokor zellerzöld, 2 csapott teáskanál befőzési szalicil.

Elkészítése:
1. A babot megmossuk, végeit lecsipkedjük, és 2-3 cm-es darabokra tördeljük. A hagymát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, a sárgarépát pedig tetszés szerint lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, vagy karikára, esetleg kockára vágjuk. Egy üstben vagy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a hagymát meg a sárgarépát. Először csak 5 dl olajat tegyünk, és ha úgy tűnik, hogy nem elég pótoljuk további olajjal.
2. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és hozzáöntünk 2 pohár vizet, hogy le ne égjen.
3. Beletesszük a csíkokra vágott paprikát. (Felhasználhatjuk hozzá az előző évről megmaradt lecsóalapot is.)
4. Beletesszük ez előkészített zöldbabot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk és borssal ízesítjük.
5. Néha megkavarva hagyjuk felforrni, majd beletesszük az összedarabolt paradicsomot, a száráról lecsipkedett zellrzöldet és az összezúzott fokhagyma felét. Ha paradicsomlével készül, először azt öntjük rá a zöldbabra, és csak utána pótoljuk ki a szükséges mennyiségű vízzel.
6. Addig főzzük néha megkavarva, néha csupán az edényt megrázogatva, míg minden meg nem puhul, és a leve is jócskán el nem fő. Közben, amikor a zöldségek már félpuhák, hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymát is. Végül, ha kell, utánasózunk-borsozunk, és még egyet-kettőt rottyantunk rajta. Ezután félrevesszük a lángról és belekavarjuk a szalicilt. Tiszta, száraz üvegekbe rakjuk, lefedjük, és mehet szárazdunsztba takarók közé.

Megjegyzés: Szárazdunszthoz kitűnő szolgálatot tesz a hűtőtáska is. Az üvegeket egyszerűen belerakjuk, lezárjuk, és úgy hagyjuk kihűlni az üvegeket.

ÉÍ - 2019/TAVASZ


6 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon ízletes elkészítési módja a zöldpaszulynak.Gondolom ebben a formában a férjecském is megenné.Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Judit, képzeld, az én férjem sem eszi a zöldbabot. Ez volt az egyedüli zöldség, amit meg sem kóstolt. Aztán kezdtük venni a fagyasztott zöldségkeverékeket, amiben azonban van zöldbab is, és azóta éppen nem hagyja ott őket, de nem is eszi szívesen. Magamnak és a lányoknak azért mindig szoktam eltenni jópár üveggel, és olyankor, amikor a férjem elutazik, már nem kell fájjon a fejem az ebéden.:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is tetszik a recept :)

    VálaszTörlés
  4. en tartosito szer nelkul ugyanigy keszitem, viszont gondom van a dunsztra.Vagyis ha ugy latom nem volt eleg a szaraz dunszt meg egyszer dunsztolom.

    VálaszTörlés
  5. Èn mar kèszitettem el nekem nagyon bevàlt tèlen kiintünö amikor nincs idöm fözni elökapom a kamràbol ès lehet fogyasztani aki szereti lehet hussal is tàlalni .

    VálaszTörlés
  6. Így van, vagy gyors levest, tejfölös főzeléket is lehet csinálni belőle. :)

    VálaszTörlés