2011. július 4., hétfő

Töltött zöldségek - hús nélkül vagy hússal

Töltött töknek indult. Gombás töltött töknek. Aztán arra gondoltam, jobb, ha nem kísértem jósorsomat, és készítek valami olyasmit, ami Férjecském számára is "ehető". A tökkel ugyanis nincs túl nagy barátságban. Hát még a kaporral! De kaprot most még véletlenül sem használtam, pedig az ételnek nem ártott volna, az biztos.
Így aztán a két kis tök mellé vettem néhány krumplit és zöld paprikát is, a töltelék egy részét azokba töltöttem bele. De persze, lehetett volna tölteni még hagymába, paradicsomba, padlizsánba is, hogy csak néhányat említsek. Szóval jól variálható. Én most hús nélkül készítettem, gombával. De hússal is el tudom képzelni, biztos nagyon finom lehet. Egyszer úgy is kipróbálom majd!


Gombás töltött zöldségek

Hozzávalók: 2 karcsú, zsenge tök, 5 nagyobbacska krumpli, 2 zöld paprika, 25 dkg friss vagy fagyasztott gomba, 1 dl rizs, 1 hagyma, 1 fej fiatal fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld (de lehet kapor is, ha valaki szereti), 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, olaj, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése: A rizst 2,5 dl vízben puhára főzzük és kihűtjük, a krumplit félpuhára főzzük (amíg a többi zöldséget előkészítjük, a krumpli már pont jó lesz). A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és rádobjuk a felszeletelt vagy nagyon apróra vágott gombát. (Ha frissből készítjük, ajánlott eleve felaprítani; én fagyasztottból készítettem, ami szeletelt volt, ezért a végén turmixoltam a masszát.) Saját levében hagyjuk párolódni, majd hozzáadjuk a tök kikapart belsejét is. Leszűrjük a félpuhára főtt krumplit, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és kivájjuk a közepét. A kivájt részeket szintén a gombához adjuk, öntünk rá kevés vizet és addig pároljuk, amíg a krumplidarabok is megpuhulnak, illetve majdnem zsírjára sül. Ekkor, ha túl darabosnak ítéljük, leturmixoljuk, ha nem, tálba tesszük, hozzáadjuk a főtt rizst, a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet és kevés zsemlemorzsát, sóval és borssal ízesítjük, és jól eldolgozzuk. Az előkészített zöldségeket egy nagy tepsibe helyezzük üregükkel felfele (közben, persze, a paprikát is már félbevágtuk és magházát eltávolítottuk), és megtöltjük a masszával. Nagyon kevés vizet öntünk alá, és forró sütőbe tolva 30-35 percig sütjük. Ha van, és kedvünk tartja, a tetejére reszelt sajtot vagy parmezánt is szórhatunk, de nem muszáj. Tejföllel tálaljuk. Nagyon finom, laktató fogás. És ha nem teszünk bele zsemlemorzsát, még gluténmentes is. Helyette 1-2 evőkanál krumplipehely használható.

EK - 2011/8


Húsos változat: ugyanígy készülne, csak gomba helyett darált csirkehúst használnék.

5 megjegyzés:

  1. Nyammm nyammm nyammm nyammm:)

    VálaszTörlés
  2. Épp a tegnap volt nálunk töltött karalábé tárkonyos szósszal nyakon öntve. Valami mennyei :))

    VálaszTörlés
  3. Edó, én meg kérek szépen a töltött padlizsánodból!:)

    Kata, már el is képzeltem az ízét a számban. Miután hazajöttünk a nyaralásból el fogom készíteni. Addig nem, mert most előre "böjtöljük":D a kiruccanást!:)

    Bianka, Okki, tényleg finom, próbáljátok ki!:) Okki, üdvözöllek a blogomon, gyere máskor is!:)

    VálaszTörlés