2011. augusztus 16., kedd

Juhtúrós, gombás tekercs


Ez a recept is az augusztusi KIFŐZTÜK-ben jelent meg. Rengeteg a dolgom mostanában, így nézzétek el nekem, hogy most dominálnak a "konzerv" anyagok a blogon, és nem az éppen megfőzött-sütött-elkészített ételeinket blogolom. Pedig gyűlnek a receptek és a fotók szép számmal! Ezt a juhtúrós, gombás tekercset mindenkinek ajánlom, aki hosszabb útra indul, vagy csak egyszerűen uzsonnát szeretne pakolni a munkahelyre-iskolába, és aki már unja a sajtos-sonkás szendvicset. Kiadós, laktató, finom... kell-e ennél több? A Kifőztük magazin 8-as számát letölthetitek EZEN AZ OLDALON



Juhtúrós, gombás tekercs  

Hozzávalók:
3 g szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
50 dkg kenyérliszt
1,5 teáskanál só
1,5 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
3 dl víz és tej vegyesen
1 tojás

a töltelékhez:
25 dkg juhtúró
1 csokor petrezselyemzöld
4-5 evőkanál tejföl
25 dkg gomba
1 hagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
bors
olaj
zsemlemorzsa

Elkészítése: 
Ha van kenyérsütőgépünk, belepakoljuk a hozzávalókat a gép útmutatóján szereplő sorrendben, és dagasztó-kelesztő programra kapcsoljuk. Ha nincs, akkor a következőképpen járunk el. A cukrot feloldjuk a vízzel vegyített langyos tejben, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Amíg felhabosodik, kimérjük a lisztet, és belszórjuk a sót, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket. Összedolgozzuk, hozzáadjuk az olajat, és szép sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. Olajjal vékonyan kikent tálba téve, konyharuhával letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Tálba morzsoljuk a juhtúrót, finomra aprítjuk a petrezselyemzöldet, és a tejfölt kanalanként adagolva hozzá, kézi mixerrel habosra kavarjuk. Jól kenhető, de nem túl lágy masszát kell kapnunk.
A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük 2-3 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Megszórjuk sóval, borssal, addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül, majd hozzákeverjük a sűrített paradicsomot. Botmixerrel pépesítjük, és ha túl híg lenne, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát kavarunk bele.
A megkelt tésztát négyfelé osztjuk, és mindegyiket egy kb. 45x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Kettőt megkenünk túrós, kettőt pedig gombás töltelékkel, majd feltekerjük. Ezután egy gombás és egy túrós tekercs végeit összefogjuk, összesodorjuk, végeit pedig a tekercs alá hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét részútosan bevagdossuk, és még kb. 20 percig kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, majd forró sütőben kb. félóra alatt megsütjük. Langyosan fogyasztható. 

6 megjegyzés: