2011. augusztus 8., hétfő

Szederfagylalt

Fagyiszezon van. Nálunk is.:) Múlt héten úgy adódott, hogy a lányokkal sétáltam egyet az erdőn, és szedtem egy jó maréknyi szedret meg néhány szem málnát. Aztán a lányok elmentek nyaralni, én meg péntek reggel, amikor a hűtőbe néztem, megláttam a kis zacskót a gyümölccsel és olyan szomorúság tört rám, hogy csak na. "Csak egy hét múlva jönnek haza a lányok, addig nem áll meg a gyümölcs, pedig már alig várták, hogy egyenek belőle!" - keseregtem magamban, miközben a tejszínes dobozra esett a pillantásom, és hiába kellett sietnem, mert kora délután én is utaztam, még nekiálltam fagyit gyártani. Így a lányok is ehetnek belőle, amikor hazajönnek.
Persze, az a maréknyi szeder édeskevés lett volna a fagyihoz, de eszembe jutott, hogy még van a fagyasztóban egy félzacskónyi fagyasztott szeder, és azt is hozzáadtam. Így töményen gyümölcsös, ugyanakkor jó krémes is lett. Ezentúl a tejszínt mindig kemény habbá fogom verni, mert fagylaltgép híján így lesz a legfinomabb, legkrémesebb az eredmény.



Szederfagylalt

Hozzávalók: 5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló (el is hagyható), 2 tojás, 3-4 evőkanál cukor vagy méz, fél citrom meghámozva, 2 tasak vaníliás cukor vagy 2 evőkanál vaníliaaroma, 35-40 dkg friss vagy fagyasztott szeder

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük 1-2 evőkanál cukorral. A tejszínt is keményre verjük a maradék cukorral és a habfixálóval. A szedret magas falú edénybe tesszük, hozzáadjuk a feldarabolt citromot, a tojások sárgáját meg a vaníliás cukrot, és botmixerrel simára dolgozzuk. A gyümölcsös krémet és a kétféle habot óvatosan, de alaposan összekavarjuk, majd dobozba töltjük, és néhány órára fagyasztóba tesszük.

KAL - 2018.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! A lányok részéből egy kicsit nem adnál nekem?:-)) Biztos nagyon jó az illata is mert az erdei gyümölcsök mindíg illatosabbak!

    VálaszTörlés
  2. Valóban varázslatos színben pompázik! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a színe és jó krémesnek tűnik,nagyon finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  4. Már a színétől begerjedek:))) Ide vele!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek!:)
    Érdekes, hogy mindannyian kiemeltétek a színét! Tényleg nagyon szép. Jó sok volt ennyi szeder ehhez az adaghoz, azért is lett olyan intenzív, a citrom viszont segített kihozni ezt a bíboros lilát belőle. Amíg nem tettem bele a citromot, addig sokkal sötétebb és fakóbb volt.:(
    De azért az íze sem utolsó ám! A szomszédasszony is dicsérte ma, éppen ő ette meg ezt a lefényképezett adagot.:)

    VálaszTörlés