Annyi receptem összegyűlt az utóbbi napokban (a befőzősekről nem is beszélve), hogy igazából most azt sem tudom, melyikkel kezdjem. Talán mégis az egyik legújabbal...
Román receptes füzeteket forgattam (Practic in bucatarie, Bucataria pentru toti), és az egyikben megakadt a szemem ezen a fogáson. Éppen aznap vettem egy karfiolt, így nem volt kérdéses, hogy mit fogunk vacsorázni. Nagyon finom lett, férjecském is nagyon szívesen ette. Nagy plusz pontja pedig, hogy melegen és hidegen egyaránt finom.
Töltött karfiol(fej)
Hozzávalók: egy 1-1,2 kg-os karfiol, 50-60 dkg darált sertés- vagy borjúhús, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 1 tojás, 2 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, pici olaj; a mártáshoz: 5 evőkanál olaj vagy 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, só, bors, őrölt szerecsendió; a tetejére: 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A karfiolt enyhén sós vízben 10 percig előfőzzük. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a hagymát, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart kenyeret, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet és a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. A karfiolt óvatosan kiemeljük a főzőlevéből, és hagyjuk néhány percig lecsepegni és hűlni. Egy kerek jénait vékonyan kikenünk olajjal. A karfiolt felfordítjuk, a torzsájánál lévő mélyedésekbe húsmasszát töltünk-nyomkodunk, majd húsos felével lefele beletesszük a jénaiba. Ezután óvatosan megfogunk egy-egy karfiolrózsát, egy kicsi késsel benyúlunk mellette, és finoman levágjuk. A keletkezett üreget jól megtömködjük húsmasszával. (ne féljünk használni a kezünket: villával, kanállal csak tökéletlenkedünk), majd a karfiolrózsát visszaszúrjuk a helyére. Ezt a műveletet többször elvégezzük, de nem kell kivágnunk és "visszaragasztanunk" az összes rózsát, mert anélkül is meg lehet jól tölteni a réseket. Végül, ha még marad húsmassza, azt oda lehet tapasztani a karfiol oldalára-tetejére is. A mártáshoz megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, felforraljuk, majd felöntjük a hideg tejjel és simára keverve kiforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd ráöntjük a megtöltött karfiolfejre. Forró sütőben félórán át sütjük, majd kivesszük, megszórjuk a reszelt sajttal, és visszatesszük, hogy a sajt ráolvadjon, és kissé megpiruljon rajta. Kenyeret, friss salátát lehet enni mellé. A visszamaradt szaftját nagyon jól lehet mártogatni és (az is) nagyon finom.
Húsnapon ehető.
EK - 2011/11
Nagyon finom. A karfiolt nem szoktam így rakni, csak csőben sütni, de ki fogom próbálni. :)))
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésAzok a kis könyvecskék, nekem is nagy kedvenceim :)
Ez egy nagyon jó recept, a bérmakeresztlányom édesanyjától van egy hasonló receptem, ami csak a fűszerezésben és a megtöltés módozatában tér el ettől a recepttől. De jó, hogy eszembe juttattad, mert rengeteg a karfiol a kertemben és édesanyám a minap búsulta, mit kezdünk annyi karfiollal. :)
VálaszTörlésLerakva rétegesen készítettem csak,de szuper ötlet így,megtartva a karfiol formáját.
VálaszTörlésúgy vagyok vele mint Aleda.
VálaszTörlésDe jó ötlet ez!
VálaszTörlésKenyér helyett rizzsel szoktam csinálni - és a karfiol-rózsák levagdosásától is tartózkodom, mert a karfiol maga is nagyon finom, de mindenképpen az egyik kedvenc ételünk :)
VálaszTörlésKedves Névtelen, rizzsel is nagyon finom, csak úgy túlzottan hajazott volna a töltött káposztára, ezért nem akartam úgy. A karfiolrózsákat pedig csak azért vágtam ki, hogy a húsmasszát be tudjam tömködni a szárak közé, és utána mindegyiket visszaillesztettem a helyére, egyetlenegyet sem hagytam ki. Hiszen írtam a receptben, hogy visszaszúrjuk őket a helyükre!:)
VálaszTörlés