2011. szeptember 18., vasárnap

Natúr paradicsomlé

Idén kísérletezgettem, hogy mi is lenne, ha nem tennék tartósítószert a paradicsomlébe. És mi lett? Hát tartósítószermentes paradicsomlé! Két adagot főztem két külön alkalommal, és kétféleképpen is jártam el. Először nem mertem csupán a szárazdunsztra bízni a dolgot, de másodjára felbátorodtam. Először a kihűlt paradicsomlevet üvegekbe töltöttem, és fazékba állítva őket, kidunsztoltam. Egy üveggel azért kipróbáltam úgy is, hogy forrón töltöttem bele, és szárazdunsztba helyeztem, és mivel nem lett semmi baja, hát a második adagot már így tettem el. Eddig is ugyanígy készítettem a paradicsomlevet, csak idén még sót sem tettem bele, csupán paprikával és zellerrel ízesítettem, úgyhogy natúr a szó legszorosabb értelmében. :) 



Natúr paradicsomlé

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű érett paradicsom, 2-3 zöld paprika, 1 nagy csokor zellerzöld

Elkészítése: A paradicsomot alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk, miközben csumáját és fekete részeit eltávolítjuk. Nagyobbacska edényben főni tesszük, és addig főzzük, amíg a paradicsom héja jól leválik a húsáról. Ekkor félrevesszük, hagyjuk egy keveset hűlni, majd átpasszírozzuk. A mag és héj nélküli levet visszaöntjük a főzőedénybe, hozzáadjuk a jól megmosott, egészben hagyott paprikákat és a megkötözött zellerlevelet, majd kb. félórát főzzük tovább. Azonforrón üvegekebe töltjük; az üvegek szájára celofándarabot helyezünk, majd rácsavarjuk a kupakot, és szárazdunsztba helyezzük.

Majd' elfelejtettem megmutatni egy fotót... :)



13 megjegyzés:

  1. Hú,na ez nagyon tetszik nekem!Lehet én is készítek,nagyon jól fog jönni majd egy csomó ételhez.

    VálaszTörlés
  2. Én is olvastam ehhez hasonló módon , sőt még paprikát , zellert sem tett bele. Szerettem volna kipróbálni, de eddig még nem csináltam meg!

    VálaszTörlés
  3. Edó, ha van még paradicsomod, akkor mindenképpen próbáld ki. Isteni íze van.

    Éva, a paprika és a zeller nagyon különleges aromát ad neki. Anyósomtól tanultam így, azóta mindig teszek bele. Nagyon egyedi aromája lesz. Sózni pedig lehet utólag is.

    VálaszTörlés
  4. Szép színe van, igazi natúr házi, nem olyan mű színű mint a boltiak...

    VálaszTörlés
  5. Sziluett, ennél házibb nem is lehet: szüleim kertjéből való. :)

    VálaszTörlés
  6. Így tartósítószer nélkül még mi sem készítettünk, de jó lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  7. Így tartósítószer nélkül még mi sem készítettünk, de jó lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  8. Paprikát én is mindig belefőzöm, ízben nagyon harmonizál a paradicsomlével, kevés cukrot is a savanyút ellensúlyozva... de tartósítószer nélkül még sohasem mertem elrakni télére...

    VálaszTörlés
  9. Idén én is tartósítószer nélkül készítettem a paradicsomokat. Nagyon remélem, hogy teljesítik is az elvárásaimat. :)))))

    VálaszTörlés
  10. Tartósítószert én sem teszek bele és száraz dunsztban hagyom kihűlni.Nagymamám mindig mondta,ha jól feladja a vizét,akkor nem fog megromlani.Paprikát,zellerlevelet viszont nem tettem eddig bele,de jövőre kipróbálom,attól csak finomabb lehet.

    VálaszTörlés
  11. tartósítószert én is csak a celofánosaknál használtam, azt is a celofánrétegek közé.
    paprika-zeller nálam sem került bele, zellerrel pár éve kerültem köszönő viszonyba, nem esem át a ló túloldalára.
    Klassz az óriás méretű darab. Miénkről elmaradt a fotó, az kilón felüli volt, asszem.

    VálaszTörlés
  12. Nálam is ilyen szépen elkülönült a sűrűje, egyik tapasztalt ismerősömtől hallottam, hogy ilyen kell legyen. Nagyon mutatósak. Ja, és a paradicsom... hihetetlen.

    VálaszTörlés