2011. október 31., hétfő

Diós gombafasírt paradicsomszósszal

Hagyományos ízvilágú vacsorára vágytam. De mivel ebédre májat ettünk, azaz húst, ezúttal valami húsmentest kívántam. Na, persze, és még gyors is legyen! Szétnéztem egy-két blogon ezügyben, és hamarosan sikerült is találnom valamit, ami tetszett: gombafasírtot, egycsipetnél. Nagyjából ragaszkodtam a recepthez, bár még hozzátettem ezt-azt, és kissé nagyobb adagban készítettem. És paradicsomszószt csináltam mellé. Fokhagymásan. Nagy sikere volt mindkettőnek; végre a férjem is azt mondta a paradicsomszószomra, hogy nagyon finom. Nagyobbik lányom pedig, aki amúgy nem eszi a gombát, és ezúttal is kiszúrt egy-két megmaradt nagyobb darabot:P, azt mondta rá, hogy isteni.:)



Diós gombafasírt paradicsomszósszal

Hozzávalók: 70 dkg gomba, 1 hagyma, 3 tojás, 5 dkg rozs- vagy zabpehely, 10 dkg száraz kenyér vagy zsemle, 5 dkg őrölt dió, 1 teáskanál paprikalekvár, olaj, só, bors, őrölt kömény, néhány friss bazsalikomlevél; a sütéshez: olaj; a mártáshoz: 5-6 hámozott paradicsom konzervből levével együtt, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál étkezési keményítő, 3 evőkanál olaj, cukor, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, beleforgatjuk a rozspelyhet, és állni hagyjuk. Ha nincs száraz kenyerünk, akkor levágunk 4 kis szeletet, sütőpapíros tepsibe helyezzük, és forró sütőben kiszárítjuk. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és az egészet készre pároljuk. Amikor elkészült, félrevesszük a tűzről, belekavarjuk a paprikalekvárt, és botmixerrel tetszés szerint pépesítjük. (Szerintem úgy finomabb, ha maradnak benne darabok is, de a lányom miatt én elég simára mixeltem.) Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a pelyhes tojást, az apró kockákra (kb. 5x5 mm-es) vágott szárított kenyeret, az őrölt diót, az apróra vágott bazsalikomot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal meg őrölt köménnyel. Amíg elkészítjük a szószt, félretesszük.
Az áttört fokhagymátaz olajon kissé megfuttatjuk, majd rádobjuk a feldarabolt paradicsomot levével együtt. Felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk, amíg a paradicsomdarabok megpuhulnak. Ekkor öntünk rá még egy kevés vizet, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk tovább, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd jól kiforraljuk.
A fasírtmasszából gombócokat vagy korongokat formálunk, esetleg két evőkanál segítségével galuskaszerű darabokat szaggatunk ki (én ez utóbbit tettem), és forró olajban szép pirosra sütjük. A paradicsomszósszal tálaljuk. Hús-, zöldség-, és tésztanapon egyaránt ehető.

FŰSZ - 2013.

4 megjegyzés:

  1. De jó ötlet benne a dió! És a paradicsomszósz is remek...ezek szerint férjeink hasonlóképpen vélekedhetnek a főtt paradicsomról. ;))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom, ötletes összeállítás

    VálaszTörlés
  3. Nagyon érdekes receptet hoztál, és újdonságként látom, hogy ,egjelent az EK új száma, meg hogy lesz új füzetecske is az ünnepek alkalmából. Várom.

    VálaszTörlés
  4. Csipet, valóban jó volt a dió benne. Talán többet is elbírt volna...:)
    A férjem szereti a paradicsommártást, de ahányszor készítettem, mindig azt mondta, hoyg túl "vad". Most rájöttem, édesebbre kell neki, és akkor szereti. Csipet, nemcsak a férjeink vélekednek hasonlóan, a családjaink is nagyjából ugyanolyan "ízvilágúak".:D:D:D

    Bianka, igen, az, próbáld ki!:)

    Kati, köszönöm.:) Igen, lesz új könyv, új kalendárium, de még más is lesz. Nem tétlenkedtünk sem a nyáron, sem az ősszel!:)

    VálaszTörlés