2011. november 6., vasárnap

Diplomatatorta erdei gyümölcsökkel

Azt a "parancsot" kaptam, hogy max. 2 kiló legyen (na, ez volt a legnehezebb), erdei gyümölcsös, a díszítése pedig amolyan őszies. Ilyen lett:


 Erdei gyümölcsös diplomatatorta

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 9 evőkanál cukor, 3 tasak vaníliás cukor, 3 csapott kávéskanál sütőpor, 12 evőkanál  liszt; a krémhez: 2 tasak tejszínízű pudingpor, 6 dl tej, 5 evőkanál cukor, 5 dl habtejszín, 20 g zselatin, 35 dkg erdeigyümölcs-keverék, porcukor ízlés szerint; a locsoláshoz: 3 dl víz, 2 evőkanál cukor, citromlé ízlés szerint; a bevonáshoz, díszítéshez: 5 dl habtejszín, porcukor ízlés szerint, 2 tasak habfixáló, fondantrózsák, vagy tetszés szerinti díszek.

Elkészítése: Készítünk 3 darab kéttojásos piskótát, amit egy kb. 20x30-as tepsiben sütünk meg. Ehhez a két tojást egy kisebb tálba ütjük, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és egy vaníliás cukrot, majd kézi mixerrel addig verjük, amíg a massza habos nem lesz, ki nem fehéredik. Ekkor hozzáadunk 1 csapott kávéskanál sütőport meg 4 evőkanál lisztet, és fakanállal óvatosan összedolgozzuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Így járunk el a másik két piskóta esetében is.
A krémhez beáztatjuk a zselatint 80 ml langyos vízbe, és félretesszük. A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, majd sűrű pépet főzünk melőle, és kihűtjük. Közben a habtejszínt keményre verjük ízlés szerinti porcukorral (lehet picit édesebb, mert a gyümölcs felveszi az ízét, és tökéletes lesz). Amikor a pép kihűlt, a zselatint felolvasztjuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál tejszínhabot, majd hozzákeverjük a péphez. Végül pedig a zselatinos pépet óvatosan összeforgatjuk a gyümölccsel és a tejszínhabbal. A locsoláshoz szükséges hozzávalókat alaposan elkeverjük. Tálcára helyezzük az egyik kihűlt piskótát, meglocsoljuk, és rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a második piskótát, azt is meglocsoljuk, és rásimítjuk a maradék krémet. A harmadik piskótát ráborítjuk a krémre tetejével lefele, a tetejét pedig enyhén meglocsoljuk. A bevonáshoz szükséges habtejszínt ízlés szerint édesítjük, és a habfixálóval együtt kemény habbá verjük. A hab egy részével egyenletesen bevonjuk a torta tetejét, a maradékot pedig habzsákba töltjük, és kosármintát (vagy bármiylen más mintát) nyomunk vele a torta oldalára. A különböző színű fondantmasszát kinyújtjuk, és tetszés szerinti virágokat meg leveleket szúrunk ki belőle. Ezekkel díszítjük a torta tetejét.

TORTÁK - 2013.



Mivel a torta több lett, mint 2 kg, levágtam belőle egy darabot, és úgy vontam be, így aztán mi is megkóstolhattuk. A férjem szerint az egyik legfinomabb torta, amit valaha is készítettem. A megrendelőnek is nagyon tetszett, illetve utólagos visszajelzésként megtudtam, hogy az ízével is nagyon elégedettek voltak. :)

8 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jól néz ki, biztosan nagyon-nagyon finom, gratulálok a művedhez.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a tortád! Annyira mutatós nagyon szép és valóban őszies színek vannak rajta! Az ízét kár hogy nem tudom ellenőrizni!:-))

    VálaszTörlés
  3. Ez igen, jól jönne most egy ilyen szelettel:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép ugyanakkor finomnak is hangzik!

    VálaszTörlés
  5. Edith!
    Hozzád kalapot emelgetni járok! Most is azt teszem! Ez gyönyörű, gusztusos, ínycsiklandó!
    Puszi,
    Szilvi

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett,gyönyörű színe van a krémnek is!!

    VálaszTörlés