2011. december 18., vasárnap

Fokhagymás csirkecomb kétféle körettel

Ez az étel sem éppen most készült, de valamiért elfeledkeztem róla. Jobban mondva: akkoriban nem volt időm feltenni a blogra, aztán szépen lassan kikopott az emlékezetemből. Pedig az elkészítése és az íze mai napig nagyon is eleven.:) És hátha van még vagy egy késő-kása háziasszony, aki ott áll farkasszemet nézve néhány csirkecombbal, és nem tudja eldönteni hogyan készítse el őket ebédre. Egyszerű a dolgunk, a legnagyobb munka tulajdonképpen a combok kicsontozása. De ha megnézitek ezt a videót, rá fogtok jönni, hogy a combcsontozás sem éppen akkora ördöngösség, és megy, mint a karikacsapás.:) A fűszeres sárgarépához Kata indiai sárgarépa receptje adta a kiindulópontot, de kicsit módosítottam főleg a fűszerezésben. Nekünk úgy igencsak különleges lett volna, úgyhogy valamivel diszkrétebben fűszereztem.:) De különben isteni volt. A semleges ízű krumplipüré pedig jól passzolt a különleges fűszeresésű sárgarépa, illetve a jó fokhagymás csirke mellé. 



Fokhagymás csirkecomb fűszeres sárgarépával és krumplipürével

Hozzávalók: 8 egész csirkecomb, só, bors, pirospaprika, 1 fej fokhagyma, olaj; a fűszeres sárgarépához: 1 kg sárgarépa, 1 hagyma, olaj, 1 teáskanál currypor, ½ kávéskanál gyömbérpor, ½ kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 dl házi paradicsomlé vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom, só, bors, olaj, ½ csokor petrezselyemzöld; a krumplipüréhez: 6 közepes krumpli, 1 evőkanál vaj vagy zsír, 1-2 dl forró tej, só.

Elkészítése:
Kicsontozzuk a csirkecombokat, majd megszórjuk sóval és borssal. A fokhagymát megtisztítjuk, a cikkeket pedig vékony szeletekre vágjuk. Bőrös felükkel lefelé kiterítjük a kicsontozott combokat, megszórjuk őket pirospaprikával, és eloszlatjuk rajtuk a felszeletelt fokhagymát. Ezután mindegyiket külön-külön szorosan feltekerjük, és hőálló edénybe rakosgatjuk. Meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, aláöntünk 1 dl vizet, lefedjük, majd forró sütőben 30-35 percig pároljuk. Ezután levesszük az edény fedelét, és további 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Amíg a hús készül, enyhén sós vízben főni tesszük a krumplit, és elkészítjük a fűszeres sárgarépát. A hagymát félbe, majd csíkokra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. A sárgarépát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Amikor a hagyma megdinsztelődött, rádobjuk a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg roppanósra nem puhul. Időnként kevés vízzel pótoljuk az el-elfővő levét. Végül hozzáadjuk a paradicsomlevet meg a fűszereket, és kavargatva addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Miután elzártuk a lángot, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Leszűrjük a puhára főtt krumplit, hozzáadjuk a vajat, jól összetörjük, majd ízlés szerint sót adunk hozzá, és a forró tejjel habosra keverjük. A csirkecombot krumplipürérózsákkal és fűszeres sárgarépával tálaljuk. Friss saláta vagy ecetes paprika illik hozzá. Az ünnepi asztalon is megállná helyét. 

EK - 2012/1

4 megjegyzés: