2012. február 21., kedd

Fűszeres almakrémleves

A recept a januári KIFŐZTÜK magazinban jelent meg, ami innen LETÖLTHETŐ, itt meg LAPOZHATÓ. Igaz, hogy télies hangulatú, karácsonyi ízvilágú leveske, de ha kinézek az ablakon, még jó sok havat látok, és a csepegő "eszterhéj", meg a napsütés ellenére sem tudok tavaszra gondolni. Nagyon szerettem az idei telet, és bár nem ártana már egy kis meleg, egyáltalán nem szeretném elűzni a fehérséget!!! 
A leves jellegzetessége, hogy nincs benne tojás vagy tejtermék, vegán módon étkezők is készíthetik. 



Fűszeres almakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 teáskanál mézeskalácsfűszer
1 narancs héja
1 citrom
3 evőkanál méz
70 dkg alma
csipetnyi só

a tálaláshoz:
őrölt fahéj

Elkészítése: Felforralunk 4 dl vizet, beledobjuk a mézeskalácsfűszert, illetve a narancs- és citromhéjat. Kb. 5 percig főzzük, majd félretesszük. Meghámozzuk az almát, tetszés szerint feldaraboljuk, és citromlével ízesített vízbe tesszük, hogy ne barnuljon. A fűszeres levet átszűrjük egy másik edénybe, hozzáadjuk a mézet, a sót, 1-2 evőkanál citromlevet és 2 dl vizet, felforraljuk, majd amikor fölforrt, beledobjuk a feldarabolt almát. 5-6 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, ha szükséges, vízzel tovább hígítjuk, illetve mézzel édesítjük, és néhány perc alatt kiforraljuk. Tálaláskor fahéjat szórunk rá. Tésztanapon ehető.

1 megjegyzés:

  1. Finom lehet, szinte érezni az illatát :)
    Nálunk, itt Óbudán már nincs hó, remélem nemsokára jön a tavasz, már nagyon várom!

    VálaszTörlés