2012. február 18., szombat

Savanyú zöldségleves gabonakeverékkel

Megkívántam a káposztalevet. És mivel 3 palack is várja felhasználását a kamrámban, hát eldöntöttem: levest ízesítek-savanyítok vele. Persze, miután jóllaktam vele "nyersen" is.:) A gabonamix pedig véletlenül került a levesbe. Kellett valami levesbetét, de a rizs(e)t már unom, a tészta ebbe nem talált, másfélével (csipetke, gombóc, grízkocka) pedig nem volt kedvem pepecselni. Így aztán fogtam a vegyes gabonapelyhes zacskót (búza-, árpa-, rozs- és zabpehely), jól belemarkoltam vagy kétszer, és már meg is volt a finom levesbetét.:)















Savanyú zöldségleves gabonákkal

Hozzávalók: 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab (konzerv vagy fagyasztott - nekem ez utóbbi), 1/2 l káposztalé, 2-3 evőkanál tejföl, 2 maréknyi vegyes kabonapehely, 3 evőkanál olaj, só, ha még szükséges, aprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, tetszés szerint daraboljuk, majd az olajon megdinszteljük. Rádobjuk a zöldborsót meg a zöldbabot, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. (Ha konzerv babból készül, akkor azt csak a végén kell hozzáadni.) Felforraljuk, és kis lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor felöntjük káposztalével (ízlés szerint lehet többet vagy kevesebbet tenni), beledobjuk a gabonapelyhet, és felforraljuk. A tejfölt simára keverjük kevés forró lével, és visszaöntjük a leveshez. Jól kiforraljuk, ha szükséges, még sózzuk, végül pedig megszórjuk petrezselyemzölddel. Zöldség- vagy tésztanapon ehető.

KAL - 2018.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes. Mi a levesimádók táborába tartozunk....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi leves és gyönyörű ezt a tálka, amiben kínálod. :)

    VálaszTörlés
  3. Babett, Gabriella, köszönöm! Próbáljátok ki ti is!:)

    VálaszTörlés