Nem tudom, ki mennyire ismeri, vagy mennyire hallott a labodáról, de mifelénk eléggé gyakori a kertekben. Édesanyámnak is volt régebb, de tavaly, ha jól emlékszem, nem láttam a kertjében, valahogy kiveszett, pedig ha egyszer elveted, általában úgy szétszórja a magvait, hogy attól kezdve minden évben kibújik, nő.
Érdekes növény, jobban mondva nagyon érdekes a színe: leveleinek fonákja zöldes barnás, az elejük pedig vöröses ciklámenes. Amikor mossuk, pedig teljesen rózsaszínre festik a vizet.
Leginkább a spenóthoz hasonlíthatom, de levelei másabbak egy kissé, húsosabbak. Mindenesetre, a leves nagyon finom belőle, és a színe is nagyon érdekes. Múltkor egy bevásárlóközpontban találtam friss labodát, és mivel teljesen rácsodálkoztam, hogy ott találom, no meg, hogy szinte ingyért vesztegették kötegét (0,19 lejért) hát meg is vettem az összes csokrocskát, szám szerint 5-öt. Igaz, ha több lett volna, az sem ártott volna, mert így éppenhogy jutott egy-egy tányérka leves belőle négyünknek, a lányok még repetáztak is a maradékból, szóval, mindenesetre, jó, ha jó sok van belőle.:) Friss fokhagymával és kaporral készíettem, most először pedig krémlevesnek.)
Labodakrémleves
Hozzávalók: 5 csokor (kb. 15 dkg laboda), 1 csokor zöldfokhagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, só, ecet; a tálaláshoz: tökmag és napraforgómag, vagy pirított kenyérkockák (netán tortillacsipsz).
Elkészítése: A labodát és a fűszereket jól megmossuk, majd lerázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a karikára vágott zöldfokhagyma felét (a fehér részét, de a szárát se dobjuk el), majd rászórjuk a lisztet. Egyet-kettőt kavarunk rajta, és felöntjük 2 pohár vízzel. Állandóan kavargatva felforraljuk, majd beledobjuk a labodát is. Újraforrástól számítva csupán 1-2 percig főzzük, amíg a levelek jól össze nem esnek, majd hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a kaprot. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a kevés levessel elkevert tejfölt és a tejet, majd újraforraljuk. Hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, végül sóval és ecettel ízesítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a magvakat, és betétként kínáljuk a leves mellé. Szétválasztó diétákban hús-, zöldség- és tésztanapon egyaránt ehető.
KAL - 2014.
Találtam egy tavalyi labodakrémleves fotót, ezen buggyantott tojással tálaltam a levest:
Eléggé otthon vagyok a növényekben,de soha nem hallottam erről, köszi, hogy megismertetted
VálaszTörlésÉn 1,29 lejért vettem, nem találtam olcsónak éppen. Amúgy szeretem belőle a levest!
VálaszTörlésKrinsz, örülök.:)
VálaszTörlésKisildi, akkor ez talán nagyon akciós volt. Vagy kisebb volt a csokor. Mert 1,29-ért tényleg nem lenne nagyon olcsó!
A labodacsokor akár egy hóvirágcsokor :-)
VálaszTörlésÉrdekes a levesed, jól néz ki, eddig nem ismertem, nem is hallottam ilyen növényről :)
VálaszTörlésKellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak, szép időt, és jó kikapcsolódást!