2012. április 17., kedd

Szabógallérleves

Ez is hagyományos leves a Nyárádmentén, bár más vidékeken is ismert, és hasonlóképpen készítik. Mindegy: nagyon finom, lányaim állandóan "vadászták" a szabógallérokat, miközben jókat mulattak a nevén.:)



Szabógallérleves

Hozzávalók 8 személyre: 1 csirke aprólékja (nyak, farhát, szárnyak), 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, só, ecet; a levesbetéthez: 1 nagy hagyma, 4 csapott evőkanál búzadara, 1 nagy evőkanál zsír, 1 tojásfehérje, 1 egész tojás, kb. 10 dkg liszt, só, bors.

Elkészítése: A csirkeaprólékot jól megmossuk, és hideg vízben főni tesszük. Amikor fölforrt, habját leszedegetjük, megsózzuk, 5-10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket. Amíg megfőnek, elkészítjük a levesbetétet. A hagymát kockára vágjuk, és a felforrósított zsíron megdinszteljük. Rászórjuk a búzadarát, és állandóan kavargatva nagyon halványra pirítjuk. Ekkor félrevesszük, sóval meg borssal ízesítjük, és hűlni hagyjuk. Az egész tojást felverjük, kissé megsózzuk, majd hozzákavarjuk a lisztet, és szép sima tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett felületen 1-2 mm vékonyra nyújtjuk. A kihűlt töltelékhez hozzáadjuk a  tojásfehérjét (egy nagyon keveset visszatartunk belőle a kenéshez), és jól eldolgozzuk benne. A kinyújtott tésztát megkenjük a félretett tojásfehérjével, felére pedig rásimítjuk a grízes masszát. A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, kézzel jól lenyomkodjuk, majd derelyemetszővel először ujjnyi vastag csíkokra szabjuk, majd kis rombuszokat vágunk belőle. Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, a leveshez adjuk az elkészített „szabógallérokat”, és 5-8 percig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul. Ekkor a leveshez öntjük a tojássárgájával elkevert tejfölt vagy tejszínt, jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Sóval és ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Tipp: Újabban ezt a levest úgy is készítik, hogy búzadara helyett gombát dinsztelnek meg, ledarálják, és azt kenik a tésztára a „szabógallér” töltelékeként.

EK - 2012/5

16 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet,még soha nem ettem Szabógallért:)

    VálaszTörlés
  2. Szinte könnyeket csalt a szemembe ez a levesbetét. Persze, hogy anyukám készítette nekünk...Finom étel.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki a levesed, én még nem ettem ilyet, de már hallottam róla.

    VálaszTörlés
  4. Ez a leves régi szép időket idézi fel bennem, nagymamám szokott ilyeneket főzni, de szegényke már nem él köztünk! Azóta sem ettem!

    VálaszTörlés
  5. Érdekes módon, bár én is hallottam róla, eddig fogalmam sem volt, hogy mi fán terem! Pedig nem lakunk messze a Nyárádmentétől, mifelénk mégsem volt szokás készíteni. Anyósom édesanyja viszont, a Szilágyságban szintén főzte anno, és ugyanígy, grízes töltelékkel.

    VálaszTörlés
  6. Guszta!Nagyon finom lehetett a levesed ! Szabógallér mint tésztát itt is ismerjük, de az nem ez a fajta tészta! Az egy sima szélesmetélt tészta csak másképpen van vágva.

    VálaszTörlés
  7. Éva, látod, pont ez a csodálatos: hogy ugyanaz az elnevezés más-mást takar más egyik vagy másik vidéken; VAgy két távol levő vidéken ugyanazt az elnevezésű ételt ugyanúgy készítik is.:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon figyelemfelkeltő neve van:) és nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  9. Örülök ennek a számomra új levesnek!!!

    VálaszTörlés
  10. Krinsz, Vicuska, próbáljátok ki!:)

    VálaszTörlés
  11. ha jól emlékszem, tavaly készítettem ilyet a férjemnek, fogadás gyanánt egy régi könyvből! Finom volt!

    VálaszTörlés
  12. Igen, én is nyárádmenti leányzó vagyok, és én is készítettem már szabógallér levest, és még fogok, az biztos:)

    VálaszTörlés
  13. Kinga, üdv nálam, azt hiszem, még sosem kommenteltél, de bocs', ha tévedek. Örülök, hoyg ízlett nektek!:)

    Kati, tudom, láttam is a tiedet, de Rózsika néni így mondta a tészta készítését, hoyg a masszát rákenjük, majd simán kockára vágjuk.

    VálaszTörlés
  14. ritkán kommentelek, de gyakran jövök :) csendes látogató! :)

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm.A holnapi nemű.☺☺☺

    VálaszTörlés