2012. április 17., kedd

Szárzellerkrémleves

Múltkoriban, amikor a hűtőmben már nagyon felhasználásra várakozott néhány szellerszár, és nagyon gondolkodtam, hogy mi készüljön belőle, egyszercsak belémhasított: krémlevesnek még sosem készítettem. És lőn. Kicsit másképp, mint ahogy az egyszerű krémleveseket szoktam, kicsit gazdagabban, az aromája pedig igazán beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A lányoknak bögrében tálaltam, s amikor megunták kanalazni, hát inni kezdték. Amikor meg elfogyott, újból kértek.:)



Szárzellerkrémleves

Hozzávalók: 30 dkg csirkemellfilé, 4 db szárzeller, 3 nagyobbacska krumpli, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 citrom vagy lime, só, szerecsendió, citrombors, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkemellet főni tesszük annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi. Miután felforrt, enyhén megsózzuk, a habját szűrőkanállal leszedegetjük, és a lángot kicsire vesszük alatta. Ezután beledobjuk a feldarabolt zellert, kb. 10 perc után a négybe hasított krumplit, majd amikor ezek már majdnem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát is, szárával együtt. Kb. 5 percig hagyjuk még főni, majd a húst kiszedjük a levesből, és félretesszük. A levéből leöntünk egy keveset, a zöldségeket pedig pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, illetve annyit a félretett levéből, amilyen sűrűre szeretnénk a levest, és felforraljuk. Félrevesszük a lángról, majd sóval, szerecsendióval, ha van, citromborssal és citromlével ízesítjük. A húst csíkokra vágjuk, és tálaláskor szétosztjuk a tányérokban. A levest meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, illetve citromhéjjal díszítjük.

EK - 2012/5

2 megjegyzés:

  1. Finom lehet, én szívesen megenném, de a Párom nem szereti a zellert, még a levesekben sem, így csupán magamért nem készítek:)

    VálaszTörlés
  2. Kati, így krémlevesnek sem, vajon? Mert így nem volt intenzív zelleríze, sőt, csak egy nagyon kellemes aromája. Bár lehet, hogy ha valaki nem szeret valamit, azt kiérzi ezer közül is.:)

    VálaszTörlés