Múltkoriban, amikor a hűtőmben már nagyon felhasználásra várakozott néhány szellerszár, és nagyon gondolkodtam, hogy mi készüljön belőle, egyszercsak belémhasított: krémlevesnek még sosem készítettem. És lőn. Kicsit másképp, mint ahogy az egyszerű krémleveseket szoktam, kicsit gazdagabban, az aromája pedig igazán beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A lányoknak bögrében tálaltam, s amikor megunták kanalazni, hát inni kezdték. Amikor meg elfogyott, újból kértek.:)
Szárzellerkrémleves
Hozzávalók: 30 dkg csirkemellfilé, 4 db szárzeller, 3 nagyobbacska krumpli, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 citrom vagy lime, só, szerecsendió, citrombors, olívaolaj.
Elkészítése: A csirkemellet főni tesszük annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi. Miután felforrt, enyhén megsózzuk, a habját szűrőkanállal leszedegetjük, és a lángot kicsire vesszük alatta. Ezután beledobjuk a feldarabolt zellert, kb. 10 perc után a négybe hasított krumplit, majd amikor ezek már majdnem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát is, szárával együtt. Kb. 5 percig hagyjuk még főni, majd a húst kiszedjük a levesből, és félretesszük. A levéből leöntünk egy keveset, a zöldségeket pedig pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, illetve annyit a félretett levéből, amilyen sűrűre szeretnénk a levest, és felforraljuk. Félrevesszük a lángról, majd sóval, szerecsendióval, ha van, citromborssal és citromlével ízesítjük. A húst csíkokra vágjuk, és tálaláskor szétosztjuk a tányérokban. A levest meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, illetve citromhéjjal díszítjük.
EK - 2012/5
Finom lehet, én szívesen megenném, de a Párom nem szereti a zellert, még a levesekben sem, így csupán magamért nem készítek:)
VálaszTörlésKati, így krémlevesnek sem, vajon? Mert így nem volt intenzív zelleríze, sőt, csak egy nagyon kellemes aromája. Bár lehet, hogy ha valaki nem szeret valamit, azt kiérzi ezer közül is.:)
VálaszTörlés