Mi az? Hús nélküli, laktató, finom, meglehetősen gyors, és mindenki szereti nálunk. Hát zöldséges tészta! Sajtmártással pedig egyenesen mennyei fogás. Ezúttal nemcsak simán összekevertem a hozzávalókat, hanem sütőben össze is sütöttem kissé miután a tetejét bőven megszórtam sajttal. Nagyon finom lett. És nagyon kiadós is. Két adag másnapra is megmaradt belőle, pedig első alkalommal is igencska félreállt a hasunk tőle!:P
Különben maradékhasznosításhoz is kitűnő recept. Pl. a sajtmártást többféle sajt megszáradt-megkeményedett kérgéből készítettem. Összegyűjtöttem őket, félretettem, és a késes aprítóban egyszerűen ledaráltam, úgy adtam a mártáshoz. 15 deka gyűlt össze, és egy nagyon sajtos mártásom lett.:)
Csőben sült zöldséges tészta sajtmártással
Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg száraztészta, 40 dkg fagyasztott vegyes zöldség (sárgarépa, karfiol, kétféle zöldbab, zöldborsó, színes húsú paprika volt nálam), só, bors, olaj; a mártáshoz: 2 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 4-5 dl tejföl, tejszín, tej, víz vegyesen (vagy bármelyik közülük), 15 dkg sajt(kéreg), 2 cikk fokhagyma, só, bors; a tetejére: 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Kevés olajon roppanósra pároljuk a zöldségeket, közben sózzuk és borsozzuk őket. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat a vajjal, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük hideg tejjel vagy vízzel. Miután simára kevertük, apránként hozzáöntjük a többi folyadékot (ami bármilyen tejtermék lehet), miközben állandóan kavarjuk. Jól kiforraljuk, hozzáadjuk a sajtot meg a reszelt fokhagymát, majd ha még szükséges, hígítjuk. Sóval és borssal ízesítjük. Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a főtt tésztát, a párolt zöldséget meg a sajtmártást, majd hőálló tálba tesszük át, elegyengetjük, a tetejét pedig gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 20-25 perc alatt összesütjük.
Nagyon kivanatos!
VálaszTörlésSziasztok,
VálaszTörléskipróbáltuk a sütőpapíros pisztráng receptet és isteni finom lett!!!!!! :) Várjuk a többi ötletet is, mert imádjuk a halakat!!!!!!
Rjmlp
Iri, köszönöm szépen! És ez olyan recept, amit te is nyugodt lélekkel fogyaszthatsz!:)
VálaszTörlésRékamarcipalkó, nagyon köszönöm, hogy beszámoltál róla!:) És örülök, hogy ízlett nektek is! Nézd csak meg a "halak" címkémet, mert elég sok receptet találsz ott.:) Persze, amint beindul ismét a horgásszezon, jövök majd újakkal is.:)