2012. augusztus 21., kedd

Citromos töklekvár


Már harmadik éve, hoyg főzöm ezt a lekvárt, tavalyelőtt találtam rá Krisztina konyháján. Egyből érdekesnek tűnt, és kisebb adaggal ki is próbáltam. Végül újabb adagot főztem, aminél már csökkentettem a cukor mennyiségét, illetve növeltem a citromét, és így olyan lekvár lett belőle, hogy eddig mindenki megnyalta a száját utána. Készítettem már narancsos ízesítésűt is, az viszont nem nyerte el annyira a tetszésünket, mint a citromos. Annyira jó intenzív citromíze van, hogy a tök egyszerűen "elvesztődik" benne. Csupán megadja a lekvár állagát. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!:)
És egy másik módosítás az eredeti recepthez képest, hogy én bizony nem vagyok hajlandó annyi időt eltölteni mellette, úgyhogy sütőben készítem el. Az edény felső részére, nem mondom, ráég egy kicsi ezmegaz, de óvatosan kavarva a lekvárba nem kerül bele, és áztatás, illetve súrolás után maradéktalanul lejön az edényről. 


Citromos töklekvár

Hozzávalók: 1 kg tökhús, 2 közepes citrom, 30-50 dkg cukor, víz.

Elkészítése: A (meghámozott, kivájt) tököt lereszeljük a nagylyukú reszelőn, majd kb. 2 dl vizet öntve alá főni tesszük egy olyan edényben, amit a sütőbe is betehetünk. A citromokat jól megsikáljuk; az egyiket héjastól apró kockákra vágjuk, a másikat meghámozzuk, és csak a húsát daraboljuk fel, majd mindkettőt a tökhöz adjuk. 150-160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és néha megkavargatva másfél-két órán át főzzük. Ekkor beletesszük az ízlés szerinti cukrot, és további 30-40 percig főzzük. Óvatosan kavargassuk, hogy az edény falára esetlegesen rásült darabok ne kerüljenek bele a lekvárba. Miután megfőtt, csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk, racsavarjuk a kupakot, néhány percre fejtetőre állítjuk őket, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Felbontás után az üvegeket hűtőszekrényben tároljuk, és 1-2 hét alatt ajánlatos elfogyasztani.

EK

2 megjegyzés: