2012. augusztus 18., szombat

Gyümölcsös sárgarépalekvár

Az idei év első lekvárja.:( Ez az év, nyár nem úgy alakult idő szempontjából, ahogy szerettem volna. így a kamrámba eddig csak néháyn üveg uborka került, azt is nagy nehezen préseltem ki magamból, éjszaka. (Nem az uborkát, hanem az eltevését.:D:D:D)
Már régóta birizgálta a fantáziámat a nem elsősorban lekvárnak való alapanyagok "lekvárosítása", s a tavalyelőtti meg tavalyi sikeres töklekvár akciók után gondoltam, még lépek egyet. Így aztán megalkottam ezt az érdekes ízvilágú, de annál finomabb lekvárt. Most csak kicsiben próbáltam ki, kísérletezgettem, de tudom, hoyg lesz nagyobb adag is belőle.:) Én gyümölcscukorral készítettem, de persze, sima cukorral is lehet.


Sárgarépalekvár vegyes gyümölccsel


Hozzávalók kb.2 kisebb üveghez: 25 dkg sárgarépa, 25 dkg kimagozott szilva, 2 közepes alma, 3 őszibarack, 5-7 evőkanál gyümölcscukor vagy cukor, ½ citrom leve. 

Elkészítése: A sárgarépát lereszeljük a nagylyukú reszelőn, és kb. 5 dl vizet öntve alá, fedő alatt 35-40 percig pároljuk. Néha megkavargatjuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a felezett szilvát meg a szeletekre vágott barackot, és 15-20 percig főzzük együtt. Ekkor botmixerrel az egészet pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot meg a citromlevet, majd további 10-15 percig főzzük gyakran megkavarva. Csírátlanított, száraz üvegekbe töltjük, racsavarjuk a kupakot, néhány percre fejtetőre állítjuk őket, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ha valaki nem bízik a tartósítószermentes tárolásban, az üvegek tetejére szórhat egy borsónyi szalicilt is. 

Tipp: A lekvár fahéjjal is ízesíthető.

Megjegyzés: Miután pépesítettük a lekvárt, és visszatettük főni, ajánlott vasalátétet rakni az edény alá, illetve lefedni, mert nagyon fröcsköl. Amikor meg szeretnénk kavarni, az edényt vegyük félre a lángról, és úgy kavarjuk. 

EK
BA - 2018/9

Dulceaţă de fructe cu morcovi

Ingrediente pentru 2 borcane mici: 250 g morcovi, 250 g prune fără sâmburi, 2 mere potrivite, 3 piersici (opţional – se pot înlocui cu mere), 5-7 linguri zahăr, zeama de la ½ lămâie.

Prepararea: Morcovii curăţaţi se dau pe răzătoarea cu găuri mari şi se pun la fiert cu 500 ml apă. Se fierb 35-40 minute, sau cât este nevoie pentru a se înmuia bine. Se adaugă apoi merele răzuite, prunele tăiate în două şi piersicile tăiate în bucăţi şi se fierb 15-20 minute. Se zdrobesc toate cu mixerul vertical, se adaugă zahărul şi zeama de lămâie şi se mai fierbe cca. 15 minute. Dulceaţa se pune în borcane sterilizate şi uscate, se pun capacele, se întorc pentru câteva minute cu susul în jos, după care se lasă la răcit între pături. După începerea unui borcan se ţine la frigider şi se consumă în maxim 2-3 zile.


Observaţie: Când se pune la fiert piureul, este indicat să se acopere. Când se amestecă, se ia de pe foc, pentru a preveni arsurile. 

Idee: Piureul obţinut se poate porţiona în cutiuţe sau pungi şi se poate congela. Este un piure ideal pentru copii mici, dar în cazul acesta nu se pune zahăr deloc. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése