Már régóta birizgálta a fantáziámat a nem elsősorban lekvárnak való alapanyagok "lekvárosítása", s a tavalyelőtti meg tavalyi sikeres töklekvár akciók után gondoltam, még lépek egyet. Így aztán megalkottam ezt az érdekes ízvilágú, de annál finomabb lekvárt. Most csak kicsiben próbáltam ki, kísérletezgettem, de tudom, hoyg lesz nagyobb adag is belőle.:) Én gyümölcscukorral készítettem, de persze, sima cukorral is lehet.
Sárgarépalekvár vegyes gyümölccsel
Hozzávalók kb.2 kisebb üveghez: 25 dkg sárgarépa, 25 dkg kimagozott szilva, 2 közepes alma, 3 őszibarack, 5-7 evőkanál gyümölcscukor vagy cukor, ½ citrom leve.
Elkészítése: A sárgarépát lereszeljük a nagylyukú reszelőn, és kb. 5 dl vizet öntve alá, fedő alatt 35-40 percig pároljuk. Néha megkavargatjuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a felezett szilvát meg a szeletekre vágott barackot, és 15-20 percig főzzük együtt. Ekkor botmixerrel az egészet pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot meg a citromlevet, majd további 10-15 percig főzzük gyakran megkavarva. Csírátlanított, száraz üvegekbe töltjük, racsavarjuk a kupakot, néhány percre fejtetőre állítjuk őket, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ha valaki nem bízik a tartósítószermentes tárolásban, az üvegek tetejére szórhat egy borsónyi szalicilt is.
Tipp: A lekvár fahéjjal is ízesíthető.
Megjegyzés: Miután pépesítettük a lekvárt, és visszatettük főni, ajánlott vasalátétet rakni az edény alá, illetve lefedni, mert nagyon fröcsköl. Amikor meg szeretnénk kavarni, az edényt vegyük félre a lángról, és úgy kavarjuk.
EK
BA - 2018/9
EK
BA - 2018/9
Dulceaţă de fructe
cu morcovi
Ingrediente pentru 2
borcane mici: 250 g morcovi, 250 g prune fără sâmburi, 2 mere potrivite, 3
piersici (opţional – se pot înlocui cu mere), 5-7 linguri zahăr, zeama de la ½ lămâie.
Prepararea: Morcovii
curăţaţi se dau pe răzătoarea cu găuri mari şi se pun la fiert cu 500 ml apă. Se
fierb 35-40 minute, sau cât este nevoie pentru a se înmuia bine. Se adaugă apoi
merele răzuite, prunele tăiate în două şi piersicile tăiate în bucăţi şi se
fierb 15-20 minute. Se zdrobesc toate cu mixerul vertical, se adaugă zahărul şi
zeama de lămâie şi se mai fierbe cca. 15 minute. Dulceaţa se pune în borcane
sterilizate şi uscate, se pun capacele, se întorc pentru câteva minute cu susul
în jos, după care se lasă la răcit între pături. După începerea unui borcan se ţine
la frigider şi se consumă în maxim 2-3 zile.
Observaţie: Când se pune la fiert piureul, este indicat să se acopere. Când se amestecă, se ia de pe foc, pentru a preveni arsurile.
Idee: Piureul obţinut se poate porţiona în cutiuţe
sau pungi şi se poate congela. Este un piure ideal pentru copii mici, dar în
cazul acesta nu se pune zahăr deloc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése