Ez a sütemény az a kategória, amit (1) nem is szoktam sütni, és (2) nem is értek hozzá. Természetesen, az első a másodikból következik. :P Ennek ellenére, feltettem magamban, hogy megpróbálkozom vele, és kitaláltam ezt a pudingos, gyümölcsös változatot. Arra gondoltam, hogy ha
kevert tésztával működik, biztosan kelt tésztával sem lehet rossz! A tésztája egy hagyományos kalács receptje szerint készült, amit egy régi román nyelvű receptes könyvből vettem.
A süti a múlt szombati erdőszéli osztálykirándulás apropóján készült, s bár eléggé hatalmas adag volt, mire kettőt fordultam, el volt tüntetve a tepsiről. Még jó, hogy idejében lefényképeztem.:)
Almás, pudingos kelt lepény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2
egész tojás, 2 tojássárgája, 2,5 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, ½ kávéskanál só,
1 citrom héja; továbbá: 1 tasak vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 5-6 evőkanál
cukor, 1,2 kg hámozott, kicsumázott alma, 1 evőkanál búzadara, 1 teáskanál
fahéj, 5 dkg tört mandula.
Elkészítése: Az élesztőt és kevés cukrot feloldjuk a
langyos tejben. A lisztet, a sót meg a többi cukrot tálba mérjük, hozzáadjuk a
tojást, a tojássárgáját meg a reszelt citromhéjat, végül pedig hozzáöntjük az
élesztős tejet is. Összegyúrjuk, majd az olajat kicsinként adagolva hozzá
közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, langyos helyen
kb. 1 órán át kelesztjük, majd sütőpapírral bélelt kb. 40x40 cm-es tepsire
helyezzük, és kézzel kinyújtjuk-húzogatjuk. A tejből, a pudingporból, illetve
3-4 evőkanál cukorból pudingot főzünk, és még melegen a tésztára simítjuk.
Megszórjuk búzadarával. Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket
kissé egymásra csúsztatva befedjük vele a pudingot. Megszórjuk a maradék
cukorral meg a fahéjjal, meghintjük a manduladarabkákkal, és 200 fokos sütőbe toljuk. 10-15 perc után a hőt kb. 170
fokra csökkentjük, és további 35-40 percig sütjük. Szeletelve langyosan
kínáljuk.
KELT - 2012.
Jó ötlet kelt tésztával készíteni és a puding is fincsi, krémes benne.Jöhetne most ide egy adag:-)
VálaszTörlés