2012. november 23., péntek

Pulykacsíkok Stroganoff módra


Hogy ezt a nevet hogyan írják helyesen, arról megoszlik a vélemény. Én most az elterjedtebb változat szerint írom, bár sokkal közelebb áll hozzám BeckZsu magyarázata (a recept nem tőle származik, ez saját kísérletek eredménye), és én is úgy tudom, hogy a cirill betűs szavakat fonetikusan írjuk át magyarra, és akkor Stroganovként kellene írnunk. De a lényegen végülis ez mit sem változtat, úgyhogy mindegy minek írjuk. Pulykából gyakran szoktam ilyen ételt készíteni, s bár legelőször furcsa volt benne az uborka, azóta megszoktuk, és az egész család szereti. :)


Pulykacsíkok Stroganoff módra 

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamell, 50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 ecetes uborka, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2-3 evőkanál paradicsompüré, 1 babérlevél, kakukkfű, petrezselyemzöld, kevés olaj, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A húst először szeletekre, majd a szeleteket kisujjnyi csíkokra vágjuk. Megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A szalonnát csíkokra vágjuk és 1-2 evőkanál olajon kiolvasztjuk a zsírját, illetve megpirítjuk. A hagymát felszeleteljük és a zsiradékon megdinszteljük. A húst megszórjuk liszttel, jól összeforgatjuk, és a hagymás szalonnára dobjuk. Erős tűzön, állandóan kavargatva, fehéredésig pirítjuk. Ezután rendre hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kockára vágott savanyú uborkát, az összezúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a bort meg a babérlevelet, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Miután megpuhult, ráöntjük a tejfölt, utánasózunk-borsozunk, citromlével savanyítjuk, és összeforraljuk. Végül friss kakukkfűvel, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, a babérlevelet pedig eltávolítjuk belőle. Bármilyen semleges ízű körettel tálalhatjuk. Húsnapon fogyasztható.

ADV. - 2012. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése