Házilag készített tahinival ízesítettem. Eddig mindig friss szezámmagból készíettem, most viszont egy részét megpirítottam. Szerintem nem kellett volna. Túl erős, durva, átható volt az íze. Legközelebb maradok annál a változatnál, amit nagyjából Szepy receptje szerint szoktam készíteni. A babkrém azért finom lett, mert kevés tahinit tettem bele, de legközelebb biztos, hogy nem fogom megpirítani. A krémet mártás gyanánt használtuk "gyroshoz" a tartármártás és a koktélmártás mellett. A gyrost pedig azért tettem idézőjelbe, mert nem volt igazi: amikor eldöntöttem, hogy ez lesz vacsorára, amikor a vendégek jönnek, felfedeztem, hogy egyetlen csirkemell sincs a fagyasztóban, ezért darált csirkehúsból kis fasírtocskákat készítettünk, és ezt göngyöltük lepénykenyérbe a mártásokkal és friss zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika) együtt. A vendégeimnek nagyon ízlett, saját bevallásuk szerint még sosem ettek ilyesmit. A babkrém - ami elég jól hasonlított a humuszhoz - pedig igazán különleges, arabos ízt adott az egésznek.
Tahinis babkrém
Hozzávalók: 30 dkg főtt fehérbab, 1 kisebb hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál tahini, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors, citromlé; a tahinihoz: 5 evőkanál friss szezámmag, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi római kömény, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, só.
Elkészítése: Először elkészítjük a tahinit. A hozzávalókat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel simára dolgozzuk. Ezután tálba tesszük a babot, mellétesszük a feldarabolt hagymát, majd az olívaolajjal és a tejföllel együtt botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a tahinit, végül pedig ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Esetleg további tejföllel a kívánt sűrűségűre állíthatjuk be. Kenyérre kenve, pitába húsok kísérőjeként, friss zöldségekkel együtt kitűnő.
KAL - 2016.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése