2013. február 16., szombat

Avokádósaláta tenger gyümölcseivel


Ehhez hasonló salátát a Kedvenc receptjeim című recepteskártya-sorozatban találtam még néhány évvel ezelőtt, de valahogy sosem jött össze, hogy  egyszerre koktélrák és avokádó is legyen otthon. Mert eredetileg csak rák kellett bele. Én azonban felturbóztam még ezzel-azzal, és olyan ihaj-csuhaj saláta kerekedett belőle, hogy nyugodtan tálalhattam volna Bálint-napon is... Milyen kár/szerencse, hogy mi nem tartjuk a Valentint... :) 


Avokádósaláta tenger gyümölcseivel

Hozzávalók 2 személyre: 2 érett avokádó, 1 evőkanál házi ketchup vagy 1 teáskanál sűrített paradicsom, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál joghurt, citromlé, 10 dkg fagyasztott koktélrák, 10 dkg fagyasztott kagylóhús, 1 nagy cikk fokhagyma, 1 evőkanál olaj, néhány szál petrezselyemzöld, 1 teáskanál vaj; a tálaláshoz: pirított kenyér.

Elkészítése: A fagyasztott tenger gyümölcseit szűrőbe tesszük, forró vízzel hirtelen átöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. Felforrósítjuk az olajat, átforgatjuk rajta az aprított fokhagymát, majd rádobjuk a rákot meg a kagylóhúst. Sózzuk és borsozzuk, majd 2-3 perc alatt megpároljuk. Ekkor, ha túl sok levet engedett, leszűrjük, és visszatesszük a lángra néhány másodpercre, hogy teljesen zsírjára süssük. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, elkavarjuk, és félrevesszük a lángról. Végül beletesszük a vajat, és elkavarjuk. Az avokádót félbevágjuk, húsát kikaparjuk, és villával összetörjük. Azonnal meglocsoljuk citromlével, majd összekeverjük a joghurttal, a mustárral meg a ketchuppal. Belekeverjük az elkészült és legalább langyosra hűlt ragut, majd ízlés szerint utánafűszerezünk sóval és borssal. Szerelmesek napján szív alakra kivágott pirítóssal kínálhatjuk, máskor meg normál pirítóssal. :) 

EK - 2013/2

1 megjegyzés: