Ehhez hasonló salátát a Kedvenc receptjeim című recepteskártya-sorozatban találtam még néhány évvel ezelőtt, de valahogy sosem jött össze, hogy
egyszerre
koktélrák és avokádó is legyen otthon. Mert eredetileg csak rák kellett bele. Én azonban felturbóztam még ezzel-azzal, és olyan ihaj-csuhaj saláta kerekedett belőle, hogy nyugodtan tálalhattam volna Bálint-napon is... Milyen kár/szerencse, hogy mi nem tartjuk a Valentint... :)
Avokádósaláta
tenger gyümölcseivel
Hozzávalók 2
személyre: 2 érett avokádó, 1 evőkanál házi ketchup vagy 1 teáskanál sűrített
paradicsom, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál joghurt, citromlé, 10 dkg
fagyasztott koktélrák, 10 dkg fagyasztott kagylóhús, 1 nagy cikk fokhagyma, 1 evőkanál
olaj, néhány szál petrezselyemzöld, 1 teáskanál vaj; a tálaláshoz: pirított
kenyér.
Elkészítése: A
fagyasztott tenger gyümölcseit szűrőbe tesszük, forró vízzel hirtelen
átöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. Felforrósítjuk az olajat, átforgatjuk rajta
az aprított fokhagymát, majd rádobjuk a rákot meg a kagylóhúst. Sózzuk és
borsozzuk, majd 2-3 perc alatt megpároljuk. Ekkor, ha túl sok levet engedett,
leszűrjük, és visszatesszük a lángra néhány másodpercre, hogy teljesen zsírjára
süssük. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, elkavarjuk, és
félrevesszük a lángról. Végül beletesszük a vajat, és elkavarjuk. Az avokádót
félbevágjuk, húsát kikaparjuk, és villával összetörjük. Azonnal meglocsoljuk
citromlével, majd összekeverjük a joghurttal, a mustárral meg a ketchuppal.
Belekeverjük az elkészült és legalább langyosra hűlt ragut, majd ízlés szerint
utánafűszerezünk sóval és borssal. Szerelmesek napján szív alakra kivágott pirítóssal kínálhatjuk, máskor meg normál pirítóssal. :)
EK - 2013/2
EK - 2013/2
Nos. ezt én is nagyon boldogan lakmároznám :)
VálaszTörlés