Már írtam, hogy mostanában többzör fog nálam olyan étel szerepelni, ami valamilyen módra készül. Azért nem könnyű öszehangolni a dolgokat, hogy ugye, szezonális is legyen, hozzáférhető alapanyagokból, és még a család is szeresse. De nem én lennék, ha nem oldanám meg, úgyhogy fogadjátok szeretettel ezt a finom, magyaros ízű fogást.
Bakonyi csirkemell, avagy csirkemell bakonyi módra petrezselymes galuskával
Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csirkemell (kb. 70 dkg), só, bors, olaj; a mártáshoz: 1 nagy hagyma, 1 paprika, (idényben) 2-3 paradicsom vagy (ilyenkor) 5-6 db aszalt paradicsom, 2-3 evőkanál házi paradicsompüré vagy ketchup, 30 dkg vegyes gomba (jó, ha van erdei is), 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 1,5 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, só, bors, aprított petrezselyemzöld; a körethez: 2 tojás, 25 dkg liszt, 1,8-2 dl víz, 1 csapott teáskanál só, aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj.
Elkészítése: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, majd nagyon kevés felforrósított olajon hirtelen mindkét oldalukat megpirítjuk. Tálba szedjük, és félretesszük. A viszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a csíkokra vágott paprikát meg a felszeletelt gombát. Néhány percig erős tűzön, kavargatva pirítjuk, majd amikor a gomba kezd már összeesni, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Felforraljuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, a majoránnát meg a cikkekre vágott paradicsomot vagy a feldarabolt aszalt paradicsomot, enyhén sózzuk-borsozzuk, majd további 2-3 dl vízzel felöntve 15-20 percig főzzük, vagy amíg sűrű, szaftossá nem kezd válni. Ekkor hozzáadjuk a húszeleteket, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, hozzáadjuk a paradicsompürét, és kb. 5 percig rotsogtatjuk együtt. Ezalatt a liztet simára keverjük a tejföllel és kevés vízzel, majd beűrítjük vele a mártást. Miután jól kiforraltuk, hozzáöntjük a tejszínt is, kavarunk néhányat rajta, megszórjuk petrezselyemzölddel, és félrevesszük a lángról. A galuskához a lisztet simára keverjük a tojással, a sóval meg a rendre adagolt vízzel, mígnem sűrű, de amolyan "szottyanó" masszát nem kapunk belőle. Egy edényben vizet forralunk, enyhén megózzuk, s amikor forrni kezd, beleszaggatjuk a galukát. Szűrőkanállal egyszer-kétszer belekavarhatunk, hogy a kis nokedlik egyenletesen főjenek. A vizet ne hagyjuk ismét felforrni/zubogni. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, kiszedjük őket, tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Savanyúság, céklasaláta társaságában tálaljuk.
Tipp: Ha nincs friss erdei gombánk, használhatunk csiperkét és 2-3 dkg szárított vargányát vagy rókagombát. Teljesen más íze lesz ezekkel az ételnek.
EK - 2013/3
Szia :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, biztos finom is :)
Mivel szaggatod a vízbe a nokedlit, hogy szép egyforma legyen, és főleg, hogy gyorsan menjen?
Puszi
Zita, nokedliszaggatóval. Ilyennel: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://edenybolt.boltaneten.hu/image/termekn80-expressz_nokedliszaggato.jpg&imgrefurl=http://edenybolt.boltaneten.hu/kinalat/8-3/80_expressz_nokedliszaggato/&h=300&w=400&sz=12&tbnid=c-gKAWpMCtkYfM:&tbnh=91&tbnw=121&zoom=1&usg=__RGg3FLvkWu9vlMpnHAWaOZybRBg=&docid=MhoZCVbB6zSX5M&sa=X&ei=0XwTUeWTH8_4sgbo0YHIDg&ved=0CDYQ9QEwAg&dur=2319
VálaszTörlésDe van másfajta is. Nekem ez nagyon praktikus.
Nagyon kecsegteto, nem is tudom , hogy birom ezt ki!
VálaszTörlésIri, mi lesz, ha elkészíted? ;)
VálaszTörlés