Mert mi ezúttal is igyekeztünk minden ízlésnek megfelelni, sok-sok receptet, sok gasztro- és nem gasztro témát érinteni, illetve tartalmas olvasnivalót tenni az érdeklődők kezébe.
A Csepp a tengerben... című vezércikkben régmúlt és mostani húsvétokról írok, arról, hogy milyen feladatokat vállalt fel az Erdélyi konyha közössége, mégha íratlan törvény alapján is, illetve arra hívom fel benne mindenki figyelmét, hogy ne hagyjuk veszni hagyományainkat, mert a mostani gyerekeknek egyszerűen nem lesz, amire emlékezniük, nem lesz amiből töltekezniük, ha nem élik meg az élményeket.
A hosszú böjtre való tekintettel ízes-színes húsmentes fogások várják az olvasókat 6 oldalon át.
Fotó: Aleda |
Fotó: Aleda |
A reggelizőasztalról természetesen nem hiányozhatnak a pehelykönnyű kenyerek és kalácsok sem, amelyeket Gergely Edó ajánl a kedves olvasóknak, illetve szintén elmaradhatatlan "kellékei" a húsvéti asztalnak a reszelt torma különféle variációi, ezúttal Aleda konyhájából.
Ha megtöltöttük hasunkat a finom reggelivel, nyugodtan hátradőlhetünk egy történelmi főzőlecke erejéig, amelyen a dévai Téglás Gábor Líceum diákjai és Csatlós Erzsébet kalauzolnak végig. Ha elolvassák az érdekes riportot, megtudhatják, hogy mi köze van a piski Fáy-kastélynak az orosz tortához. ;)
S mire a végére érnek, bizonyára ismét megéheznek. Éppen ezért ínycsiklandó ünnepi leveseink csak arra várnak, hogy felfedezzék, kipróbálják őket.
Fotó: Fagyal Hajnalka |
Fagyal Hajnalka utánajárt a népi hiedelemvilágban gyökerező szokásoknak, és kiemelte közülük azokat, amelyek termékenységet hivatottak varázsolni embernek és állatnak egyaránt. Színes, érdekes olvasmány, biztos, hogy mindenki talál benne olyasmit, amiről még nem tudott, sosem hallott.
Mint minden ünnepen, az étkezések "tartalmát" a húsos főételek adják. Nos, húsvéti különszámunkban sok-sok oldalon találnak mennyei főételeket bárányból, nyúlból és egyéb húsokból, köztük sertésből, csirkéből, borjúból, marhából, halból, és nem utolsó sorban őzből, szarvasból, illetve vaddisznóból.
Fotó: György Ottilia |
Ha pedig túléltük a locsolkodást, és meg is pihentünk, előkészíthetjük pocakunkat a desszertre. Először változatos sós rágcsálnivalókat kínálunk, majd szépséges és finomságos ünnepi kelteket fázisfótókkal együtt - kezdőknek is, sok-sok finom krémes vagy gyümölcsös süteményt, majd néhány ünnepi tortát. A könnyedebb ízekre vágyóknak sütés nélküli desszertek receptjeit hoztuk, illetve gondoltunk a legkisebb locsolókra - no meg az őket kísérő apukákra - is, mert sok szép színes, különleges, gyerekeknek való süteménnyel, illetve alkoholos és alkoholmentes bonbonnal kedveskedünk nekik.
Fotó: Fagyal Hajnalka |
Fotó: Aleda |
És ... itt a vége, (vedd a lapot) s fuss el véle! De ne túl messzire, csupán a konyháig, hogyha netalán megéhezel, valami finomságot dobhass össze pillanatok alatt ünnepre vagy hétköznapra egyaránt.
A különszám összeállításában természetesen részt vett az Erdélyi konyha teljes csapata. Hogy nem mindenkinek említettem a nevét, az azért van, mert a többiek - Péter Judit, Kiss Éva, Hegyi Zsuzsánna, György Ottilia, Gál Edith és jómagam - többnyire önálló receptekkel járultunk hozzá a tartalomhoz, nem pedig teljes rovatokkal.
Végezetül: kellemes készülődést, jó ünnepre hangolódást kívánunk mindenkinek, majd... "élvezzük együtt az ünnep ízeit"! :)
Bravó Edith!A főszerkesztésért is,meg ezért a bejegyzésért is!:)Puszillak
VálaszTörlésKöszönöm, Edó!
VálaszTörlésRájöttem, hogy méltatlanul viselkedtem előző két "gyerekemmel", a tavalyi húsvéti és adventi különszámmal. Talán szerénységből, talán annak elvén, hogy "a jó bornak nem kell cégér", nem vertem nagy dobra létezésüket, pedig igazán nincs szégyellnivalóm/-valónk. Most azonban elhatároztam: rászánom az időt a megírásra, mert mindannyian megérdemeljük, hogy ország-világ tudjon a húsvéti különszámunk létezéséről: csodálatos, tartalmas lett, - s bár természetesen, nem melldöngetve - de igazán büszkélkedhetünk vele. Nemde? :)
Edith,igazán büszkék lehetünk! :)
VálaszTörlésCsupa remek fogás, tényleg büszkék lehettek!
VálaszTörlésKedves Edith!
VálaszTörlésKülönösen jól sikerült a húsvéti különszám, múlt héten megvettem és örömmel lapozgattam. A tormakrémek közül néhányat biztosan ki fogok próbálni.
Tudnál segíteni abban, hogy jelent-e meg korábban cikk a hagyományos kenyérsütésről? A tavaly nyáron írtatok a kürtőskalácsról, a kenyérre sajnos nem emlékszem...