2013. február 19., kedd

Meggyes-gesztenyés és epres-gesztenyés rétes


Vasárnap sütöttem ezt a gyorsnak is mondható desszertet, és hatalmas sikert aratott. A hat tekercs észrevétlenül elfogyott, nagyon etette magát. Kihűlve, de szobahőmérsékleten a legfinomabb.

Meggyes-gesztenyés és epres-gesztenyés rétes

Hozzávalók: 45 dkg mélyhűtött leveles tészta, 40 dkg fagyasztott gesztenyepüré (kb. 1,5 csomag), 35 dkg fagyasztott meggy és/vagy eper, esetleg mindkettő, 2-3 evőkanál búzadara, 1 tojás, liszt.

Elkészítése: A leveles tésztát és a gesztenyepürét szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben hagyjuk felolvadni. A leveles tésztát 6 téglalapra vágjuk, majd lisztezett felületen mindegyiket vékonyra nyújtjuk. A gesztenyepürét is hatfelé osztjuk, majd az egyes adagokat szétmorzsoljuk a kinyújtott tésztalapok hosszanti oldalán. A pürét végigrakjuk fagyasztott meggyel vagy eperrel (ha az eprek túl nagyok, feldaraboljuk őket), a gyümölcsöt kissé bele is nyomkodjuk a pürébe, megszórjuk kevés búzadarával, majd nem túl szorosan feltekerjük. A tekercsek két végét jól összenyomkodjuk, majd a tekercsek alá hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, alaposan megkenjük felvert tojással, majd 180-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: Nem szükséges cukor ehhez a desszerthez, mert a gesztenyepüré elég édes, de ha valaki mégis édesebben szereti, akkor – főleg a meggyes tekercseknél – szórhat kevés cukrot is a gyümölcsre, mielőtt feltekerné, vagy porcukorral megszórva kínálja.

EK - 2013/3



1 megjegyzés: