2013. március 11., hétfő

Káposztás, pulykás pite

Pulykát vettem elő. Mit készítsek belőle, hoyg finom, különleges és ne túl macerás legyen. Mi lenne, ha ..... Betölteném leveles tésztába? De mivel "fogjam össze"? Lássuk csak, van ez, van az ... van egy fél fej káposzta, ami még így is jókora... Hmmmm.... Meg van 3 tojásfehérje a kalácstól.... No, majdcsak lesz valami! :) És lett. Ez:

Káposztás, pulykás pite

Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb (felső, de jó a mell is), só, bors, 1/2 dl olaj; 1 csokor újhagyma, 80 dkg fehér káposzta, só, bors, 2 nagy csipet őrölt kömény; 3 tojásfehérje, 1 kávéskanál ecet, 5 dkg sajt, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej; 40 dkg leveles tészta

Elkészítése: A pulykahúst ujjnyi vastag, hosszabb csíkokra vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, majd  rövid időre félretesszük. Ezalatt az újhagymát karikára, a káposztát meg csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 2-3 adagban hirtelen megpirítjuk rajta a pulykacsíkok minden oldalát, majd kivesszük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a káposztát, és jól összekavarjuk. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, majd másfél pohár vizet öntve alá, fedő alatt, néha átkavarva puhára pároljuk. Amikor elkészült, hagyjuk legalább langyosra hűlni. Egy őzgerinc- vagy kalácssütő formát kibélelünk sütőpapírral, majd kibéleljük a kinyújtott leveles tésztával úgy, hogy a két hosszú oldala kissé lelógjon. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval meg az ecettel, majd beleforgatjuk a reszelt sajtot, 4 evőkanál zsemlemorzsát, az aprított petrezselyemzöldet és a párolt káposztát. Óvatosan összedolgozzuk. A kibélelt forma aljára szórjuk a maradék zsemlemorzsát, elsimítunk rajta néhány kanálnyi káposztás habot, majd belefektetjük a megsütött pulykacsíkok felét. Betakarjuk káposztás habbal, majd elrendezzük rajta a maradék húst, és rásimítjuk a maradék habot. A tészta lelógó széleit lazán ráhajtjuk a töltelékre, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20 percig, végül a hőmérsékletet  170 fokra mérsékelve sütjük további 15-20 percig. Ha szükséges, ezután 5-6 perc alatt még kissé rápirítunk, hogy a teteje szép aranybarnára süljön. Miután kivesszük a sütőből, és kiborítjuk a formából, 10-15 percig hagyjuk hűlni, úgy könnyebben lehet szeletelni.

Az eredmény: várakozáson felüli. Ízletes, csupán diszkrét fűszerezésű, jó szaftos, egyben ropogós falatok. Káposztát nem túlságosan kedvelő férjecském is elismerően nyilatkozott róla, és leves után bevágott vagy 4 szeletet belőle. Köretet is el tudnék képzelni mellé, valamilyen könnyű zöldséget, pl. vajban párolt bébirépát (akartam is mellé készíteni, de vlgül már nem volt kedvem/időm tovább húzni az időt), vagy valamilyen mártásfélét. Lehet kísérletezni... :)

KT - 2013/12

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése