Amolyan kekszféle, de azért puha marad, és néhány nap után is szintén puha. Nagyon finom tejjel vagy csak úgy rágcsálniis, jó uzsonnára, mert nem túl édes. Egy román lapocskában találtam a receptet, és izgalmasnak tűnt. De persze, nem én volnék, ha valamit nem variálnék rajta, így a dióra írt receptadagot kétfelé osztottam, és csak fele készült diósan, a másik fele kókuszos lett. És, tudja fene, végül a kókuszos nekem jobban ízlett. Aromásabb, ízesebb volt, pedig a diósat még rummal is megfejeltem a recepthez képest. És drasztikusan lecsökkentettem a cukormennyiséget, talán kissé túlságosan is, de 45 dekát akkor sem tettem volna bele, ha valaki a feje tetejére áll. Helyette 15 dkg gyümölcscukrot használtam, de bevallom, lehetett volna egy leheletnyivel édesebb. Úgyhogy legközelebb 20-at fogok használni.
Kókuszos és diós aprósütemény
Hozzávalók (sok darabhoz): 30 dkg vaj, 20 dkg finom szemcséjű cukor, 2 tojás, 15 dkg kukoricapehely, 10 dkg dió, 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg liszt, 1 teáskanál rumkivonat, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, csipetnyi só.
Elkészítése: A kétféle sütit egyben indítjuk. Habosra kavarjuk a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Beledolgozzuk a kukoricapelyhet, majd a masszát kétfelé vesszük. Az egyik részbe belekavarjuk a darált diót, 20 dkg lisztet, a rumkivonatot, a szódabikarbónát meg a citromlevet, a másik felébe pedig a kókuszreszeléket és a maradék lisztet. A diós massza lágyabb, a kókuszos keményebb lesz. A diós masszából két kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk, majd 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A kókuszos masszából a kiskanálnyi adagokat először gombóccá formáljuk, majd tenyerünk között ellapítva helyezzük a sütőpapíros tepsire. Kb. 15 perc alatt ezt is megsütjük.
Kókuszos - FF - 2013/4
Diós: KAL - 2014.
De szeretem az ilyen kis sütiket:)
VálaszTörlés