2013. május 2., csütörtök

Szalonnás, vöröslencsés tészta

Ott álltam múltkor a tény előtt: "10 perc múlva érkezünk, legyen kaja, mert éhen halok." Na puffff..... Akkor érkeztem én is haza, még időm sem volt elgondolkodni, hogy aznap mit készítsek. (Férjecském általában nem éhes, amikor hazajön munkából, mert eszik a munkahelyén, most viszont az volt.) Benéztem a hűtőbe, és megláttam a főtt vöröslencsét, amit előző este valami kenyérre kenhető krémnek főztem, de végül palacsintát vacsoráztunk. Ott volt mellette a szalonna is, gondoltam, összeházasítom. Hamar tettem a vizet forrni, és már főztem is a laskát... Olyat ettünk belőle, hogy a 10 ujjunkat is megnyaltuk utána. (Még a hullámvasutazás is jobban esett ezután... :D) És kb. 15 perc alatt el is készült.


Szalonnás, vöröslencsés tészta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vöröslencse, 5-7 dkg házi szalonna, 1-2 evőkanál olaj, 1 nagy hagyma, 40 dkg lebbencstészta, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 8-10 levél medvehagyma, só, bors; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: A vöröslencsét több vízben átmossuk, és kétszeres hideg vízben főni tesszük. Forrástól számítva 10-15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük.  Közben a lebbencstésztát is kifőzzük, majd leszűrjük, és folyó víz alatt átöblítjük. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, és az olajon kiolvasztjuk a zsírját. Ekkor rádobjuk, és megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Amikor üvegessé vált, rádobjuk a leszűrt lencsét meg a finomra aprított zöld fűszereket, megsózzuk, megborsozzuk, és 2-3 percig állandóan kavargatva pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a tésztát, és alacsony láng fölött jól összeforgatjuk. Szükség szerint utánasózunk, illetve borssal ízesítjük, majd tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Tipp: Gondolom, szalonna nélkül is nagyon finom, úgy egy klassz, laktató vega étel lenne belőle.

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése