Még egy töltöttkrumpli-változat, ezúttal hús nélkül. Én nem tettem bele sajtot sem, pedig eredetileg akartam, csak végül elfelejtettem venni hozzá. Azért így is nagyon finom volt.
Zöldséges töltött krumpli
Hozzávalók 4
személyre: 1,5 kg kisebb méretű krumpli, 25-30 dkg mexikói zöldségkeverék, 5
dkg vaj, 5+2 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1,5 dl tej vagy tejszín,
1 tojás, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld, esetleg 10 dkg sajt.
Elkészítése: A
krumplit alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük. Hagyjuk kihűlni,
meghámozzuk, majd mindegyiknek a belsejét óvatosan kivájjuk. A vajat az 5
evőkanál olajjal összeolvasztjuk, és roppanósra pároljuk rajta a zöldségeket.
Amikor kellően megpuhultak, sózzuk, borsozzuk, illetve szerecsendióval
ízesítjük, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel vagy
tejszínnel. Kavargatva besűrítjük, ha szükséges, utánafűszerezünk, majd
belekeverjük a tojást meg az aprított petrezselyemzöldet, illetve – ha
használunk – a sajtot is. A kivájt krumplikat hőálló tálba helyezzük, köréjük
tesszük a kivájt részeket is, sózzuk és borsozzuk. Ezután a zöldséget betöltjük
az ürekegbe, az egészet meglocsoljuk 2 evőkanálnyi olajjal, majd fedő nélkül
15-20 percre 200 fokos sütőbe toljuk addig, míg a tetejük kissé meg nem pirul.
Friss zöldségsalátával tálaljuk. Nálam fejes saláta, uborka, paradicsom, hónapos retek, sárgarépa és újhagyma volt benne. Az öntete egyszerű: só, balzsamecet, olívaolaj volt. Zöldség- és tésztanapon ehető.
EK - 2013/6
EK - 2013/6
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése