2013. június 4., kedd

Epres-ordás gombócok, avagy a túrógombóc hideg változata

Eredetileg túróval akartam készíteni, de miután a lányokkal megnéztük hogyan készíti Ottis az isteni epres-ordás tortát, kicsi lányom kijelentette, ő is kér ordát. Ezért túró helyett azt vettem. Nem volt rossz választás, bár a savanykás túró talán jobban kiemelte volna az ízeket.
Már régóta foglalkoztatott ez a hideg gombócváltozat készítése, és igazán nem nagy ördöngösség. Gyümölcsöt is bármit használhatunk hozzá akár így, ahogy én, azaz belekeverve a masszába, akár egyetlen nagyobb darabot a gombóc közepébe rejtve. :) Próbáljátok ki!



Epres-ordás gombócok, avagy a túrógombóc hideg változata

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 8 dl tej, 20 dkg búzadara, 35 dkg orda vagy tehéntúró, 2 tojás, 20 dkg eper vagy más gyümölcs, csipetnyi só, 4-5 evőkanál fruktóz (vagy 5-6 evőkanál cukor ízlés szerint), 5 dkg pirított mandulaforgács, csokoládéforgács (esetleg kókuszreszelék, színes cukorka, csokoládédara, bármi).

Elkészítése: A tejet a sóval és a fruktózzal/cukorral felforraljuk, majd beleszórjuk a búzadarát, és állandóan kavargatva sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Ahogy megfőtt, egyenként hozzákavarjuk a tojásokat, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezalatt az ordát vagy a túrót villával összetörjük, majd összekeverjük a kihűlt tejbegrízzel. Az epret tetszés szerint feldarabooljuk, és a masszához keverjük. Végül a masszából gombócokat formálunk, és meghempergetjük összetört pirított mandulában vagy csokoládéforgácsban, de ízlés szerint bármibe forgatható. Mi vacsorára ettük, de desszertként is elképzelhető egy könnyű ebéd után.

NÚ - 2018/SZEP.

2 megjegyzés:

  1. De jó:) Olyan ötletes vagy:)

    VálaszTörlés
  2. Kati, ugyanezt mondhatom én is rólad, vagy más bloggerekről. Néha azon "mérgelődöm", amikor egy-egy jó ötletet, párosítást olvasok, hogy miért nem nekem jutott ez eszembe. :) Persze, ez csak jelképes mérgelődés, hiszen így van ez jól.

    VálaszTörlés