Valami fasírtfélét kívántam. De gondoltam, nem a hagyományos kenyeres változatot készíem, hanem inkább rizzsel lazítom. Istenire sikeredett. A menta különleges ízárnyalatot kölcsönzött neki. És azért csak árnyalatot, mert nem használtam túl sokat belőle, nem tudtam, milyen lenne a fogadtatása. De nagyon jó volt, így legközelebb bátrabban mentázom. :)
A fotóért elnézést kérek...
Csirkegombóc
mentás paradicsomszósszal
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg darált csirkehús, 10 dkg rizs, 2 tojássárgája, 3-4 cikk
fokhagyma, 1 kicsi hagyma, zsemlemorzsa, só, bors, néhány levél friss menta,
olaj; a paradicsomszószhoz: 50 dkg paradicsom, ½ dl olaj, 2 cikk fokhagyma, 2
evőkanál liszt, 1 dl tej, só, bors, cukor, 1 ágacska friss menta; továbbá: 10 dkg reszelt
sajt, 10 dkg reszelt telemea vagy feta.
Elkészítése: A
rizst bő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A húst tálba
tesszük, hozzáadjuk a rizst, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított hagymát és
mentát meg a tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk.
Annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle.
A masszából gombócokat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket,
mindegyikre cseppentünk egy-két csepp olajat, és 200 fokra előmelegített
sütőben, félidőben megfordítva, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. A
mártáshoz először leforrázzuk, majd meghámozzuk a paradicsomot, és felaprítjuk.
Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, megfuttatjuk, majd
ráöntjük a feldarabolt paradicsomot. Addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül,
ekkor megszórjuk a liszttel, simára keverjük, és vízzel tetszés szerint
hígítjuk. Sóval, borssal, cukorral és aprított mentalevéllel ízesítjük. A megsült
gombócokat hőálló tálba tesszük át, ráöntjük a mártást, majd megszórjuk a
kétféle sajt keverékével, és a forró sütőben 10-15 perc alatt összesütjük.
FI - 2013/7
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése