2013. július 9., kedd

Csirkegombóc mentás paradicsomszósszal


Valami fasírtfélét kívántam. De gondoltam, nem a hagyományos kenyeres változatot készíem, hanem inkább rizzsel lazítom. Istenire sikeredett. A menta különleges ízárnyalatot kölcsönzött neki. És azért csak árnyalatot, mert nem használtam túl sokat belőle, nem tudtam, milyen lenne a fogadtatása. De nagyon jó volt, így legközelebb bátrabban mentázom. :)
A fotóért elnézést kérek... 


Csirkegombóc mentás paradicsomszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg darált csirkehús, 10 dkg rizs, 2 tojássárgája, 3-4 cikk fokhagyma, 1 kicsi hagyma, zsemlemorzsa, só, bors, néhány levél friss menta, olaj; a paradicsomszószhoz: 50 dkg paradicsom, ½ dl olaj, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, só, bors, cukor, 1 ágacska friss menta; továbbá: 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg reszelt telemea vagy feta.

Elkészítése: A rizst bő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított hagymát és mentát meg a tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk belőle. A masszából gombócokat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, mindegyikre cseppentünk egy-két csepp olajat, és 200 fokra előmelegített sütőben, félidőben megfordítva, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. A mártáshoz először leforrázzuk, majd meghámozzuk a paradicsomot, és felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, megfuttatjuk, majd ráöntjük a feldarabolt paradicsomot. Addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül, ekkor megszórjuk a liszttel, simára keverjük, és vízzel tetszés szerint hígítjuk. Sóval, borssal, cukorral és aprított mentalevéllel ízesítjük. A megsült gombócokat hőálló tálba tesszük át, ráöntjük a mártást, majd megszórjuk a kétféle sajt keverékével, és a forró sütőben 10-15 perc alatt összesütjük. 

FI - 2013/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése