Egy este készült vacsorára, amikor órákon át (persze, egyéb munkák közben) azon morfondíroztam, mi a búbánatot tegyek megint asztalra. És akkor, mint aki megvilágosodik, lelki szemeim előtt megláttam a lollo rosso salátát, ami a hűtőben "hányódott". Saláta lesz, és kész. Nos, belevagdostam még ezt-azt, ami volt otthon, de tudtam, kell valami "tartalom" is. Hát pirítós, jött a felmentő ötlet, amit az új (azaz első) szendvicssütőmben pirítottam. :) A juhtúró épp aznap készült a bedarált, összegyúrt juhsajtból, még nem volt elpakolva. És egyszercsak a homlokomra csaptam: ezzel együtt lesz az igazi! És úgy is volt. Megnyaltuk a tíz ujjunkat is utána. :)
Juhtúrós pirítós friss zöldségsalátával
Hozzávalók 4 személyre: 1 lollo rosso saláta, 4 paradicsom, 2 zöld paprika, 2 kicsi lila hagyma, só, citromlé vagy almaecet, olívaolaj; továbbá: személyenként 2-3 szelet kenyér, szeletenként 1-1 púpozott teáskanálnyi juhtúró.
Elkészítése: A salátát alaposan megmossuk, jól lerázzuk, majd a leveleket összetépkedjük. A paradicsomot tetszés szerinti darabokra, a paprikát vékony szeletekre vágjuk, a hagymát pedig finomra aprítjuk. Tálba tesszük, összeforgatjuk, majd megszórjuk sóval, és meglocsoljuk citromlével, ileltve olívaolajjal. A kenyeret megpirítjuk (szendvicssütőben kenyérpirítóban vagy akár sütőben), minden forró szeletre ráhalmozunk 1-1 teáskanálnyi juhtúrót, kissé ellapítjuk, hogy minél könynebben átmelegedhessen, majd salátával tálaljuk.
Tipp: Ha sütőben pirítottuk a kenyeret, miután megkentük túróval, toljuk még vissza a sütőbe egy kicsit, hogy megolvadjon. Ha szendvicssütővel dolgoztunk (mint én most), akkor egy-két másodpercre csukjuk rá a fedelét a túróval megkent szeletekre, és utána tálaljuk.
De jó:) Ilyenkor s a bruschettánál sajnálom, hogy le kellett mondanom a kenyérről:)
VálaszTörlés