Sokszor készítem ezt az ételt - vagy ilyenszerű ételt - , néha kizárólag csak karfiollal, máskor brokkolival vagy egyéb zöldségekkel vegyesen. Lehet más hússal is csinálni, a hús és a karfiolréteg közé füstölt sonkát is lehet tenni, de így, natúran is nagyon-nagyon finom.
Csirkemell du Barry módra
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg
kicsontozott csirkemell, 80 dkg karfiol, só, bors, kevés olaj, 1 nagy csokor
petrezselyemzöld, 10 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 15 dkg sajt,
2 tojássárgája, só, fehér bors, szerecsendió; továbbá: néhány
petrezselyemlevél, 1 szelet piros húsú paprika vagy paradicsom, kevés vaj,
zsemlemorzsa.
Elkészítése: A karfiolt megmossuk,
kis rózsákra szedjük, és lobogó sós vízben 5 percig főzzük. Ezután leszűrjük,
hideg vízzel azonnal átöblítjük, és egy tálcára tesszük szikkadni. A
csirkemellet felszeleteljük, sóval és borssal ízesítjük, majd 2-3 evőkanál
olajon minden szeletet hirtelen megsütünik
mindkét oldalán. Félretesszük. A mártáshoz megolvasztjuk a vajat, elkeverjük
benne a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrűsödésig
főzzük. Ha szükséges még, kevés vízzel is hígíthatjuk. Ezután egyenként
beledolgozzuk a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a sajtot, végül sóval, fehér
borssal és szerecsendióval ízesítjük. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal,
megszórjuk zsemlemorzsával, majd szorosan egymás mellé belefektetjük a
hússzeleteket. Gazdagon megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel, majd
egyenletesen eloszlatjuk rajta a karfiolrózsákat. Végül az egészet bevonjuk a
mártással, és 20-25 percre 200 fokos sütőbe toljuk. Melegen, hidegen egyaránt
finom.
Tipp: Mivel ezt az ételt melegen
nehezebben lehet szeletelni, érdemes idejében elkészíteni, és hagyni, hogy kihűljön, majd tálalás előtt
újra melegíteni. Éppen emiatt, hogy előre elkészíthető, nagyon jó választás
lehet vendégek fogadásakor.
EK - 2013/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése