2013. szeptember 26., csütörtök

Csirkemell du Barry módra


Sokszor készítem ezt az ételt - vagy ilyenszerű ételt - , néha kizárólag csak karfiollal, máskor brokkolival vagy egyéb zöldségekkel vegyesen. Lehet más hússal is csinálni, a hús és a karfiolréteg közé füstölt sonkát is lehet tenni, de így, natúran is nagyon-nagyon finom. 


Csirkemell du Barry módra

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, 80 dkg karfiol, só, bors, kevés olaj, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 10 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 15 dkg sajt, 2 tojássárgája, só, fehér bors, szerecsendió; továbbá: néhány petrezselyemlevél, 1 szelet piros húsú paprika vagy paradicsom, kevés vaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A karfiolt megmossuk, kis rózsákra szedjük, és lobogó sós vízben 5 percig főzzük. Ezután leszűrjük, hideg vízzel azonnal átöblítjük, és egy tálcára tesszük szikkadni. A csirkemellet felszeleteljük, sóval és borssal ízesítjük, majd 2-3 evőkanál olajon minden szeletet hirtelen megsütünik mindkét oldalán. Félretesszük. A mártáshoz megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrűsödésig főzzük. Ha szükséges még, kevés vízzel is hígíthatjuk. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a sajtot, végül sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd szorosan egymás mellé belefektetjük a hússzeleteket. Gazdagon megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a karfiolrózsákat. Végül az egészet bevonjuk a mártással, és 20-25 percre 200 fokos sütőbe toljuk. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Tipp: Mivel ezt az ételt melegen nehezebben lehet szeletelni, érdemes idejében elkészíteni, és  hagyni, hogy kihűljön, majd tálalás előtt újra melegíteni. Éppen emiatt, hogy előre elkészíthető, nagyon jó választás lehet vendégek fogadásakor.
EK - 2013/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése