Hogy honnan ered az étel neve, bevallom, nem tudom, és nem is tudtam még utánanézni, de hogy egy nagyon finom fogás, az biztos. Mondjuk, kissé csalódott voltam, amikor rájöttem, hogy a halat csak simán meg kell sütni olajban, de a mellé tálalt tejfölös lecsó azért eléggé felcsigázta a kíváncsiságomat. És igen, a kettő együtt nagyon jó párosítás. Igaz, bárhol olvastam a receptet, valamilyen halfilével készítették az ételt, no, de jó húsos - kevés csontos makrélával is nagyon jól bevált.
Sült hal dorozsmai módra
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 -1,3 kg (4 szép darab) konyhakész makréla (vagy egyéb hal/halfilé), só, bors, 4 evőkanál liszt, bő olaj; a körethez: 4 hagyma, 4 paprika (többféle színű is lehet), 1 csípős paprika (vagy ízlés szerint) 4 paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 25-30 dkg kockatészta, 2 dl tejföl, só, bors, olaj; a tálaláshoz citrom, petrezselyemzöld.
Elkészítése: Ha egész halat használunk, akkor először kisujjnyi távolságban egymástól beirdaljuk mindkét oldalát. Ezután a halat/halfilét megsózzuk és megborsozzuk, majd rövid időre félretesszük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A zöldségeket megmossuk-meghámozzuk, a paprikát és a csípős paprikát kicsumázzuk, a paradicsomnak lehúzzuk a héját. A hagymát félbe, majd csíkokra vágjuk, és üvegesre pároljuk 5-6 evőkanál olajon. Ezután rádobjuk a csíkokra vágott paprikát és csípős paprikát, majd néhány perc után a gombát. Erős tűzön pirítjuk, majd miután a gomba kiengedte a levét, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk, a lángot lehúzzuk, és fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Amíg a lecsó fő, bő olajat forrósítunk, a halakat megforgatjuk lisztben, és piros-ropogósra sütjük. Amikor a lecsó elkészült, hozzáadjuk a leszűrt tésztát meg a kevés lecsóval elkevert tejfölt, jól összekavarjuk és összeforraljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk, és a sült hallal tálaljuk citrom kíséretében. Petrezselyemzölddel díszítjük.
EK - 2013/10
De jó:) Úgy kívánom a halat:) Menjünk vissza Nagyágra, vagy megyek vendégnek hozzátok:)
VálaszTörlés