2013. december 26., csütörtök

Meglepetésfasírt ünnepi díszben

Előszöris Boldog karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak, idetévedőnek! Remélem, az elmúlt napok nagyon sok szépet, örömöt, meghittséget tartogattak mindenki számára, és a hátralevő napok is csupa jót hoznak majd! :)

Ünnepkor a hagyományos ételeket is "feldobhatjuk", megújíthatjuk egy-két aprósággal, illetve az sem baj, ha a tálalásra is valamivel több időt szentelünk, vagyis az alkalomhoz illően díszítjük. Az egyszerű csirkefasírtot fürjtojással és Camembert-sajttal tettem különlegessé, az ünnepi díszletet pedig a krumplipüréből készült, zöldségekkel díszíett "karácsonyfák" teljesítették ki.



Meglepetésfasírt ünnepi díszben (Csirkefasírt sajttal és fürjtojással)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált csirkehús, 2-3 szelet kenyér, 1 kisebb hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, 10-15 fürjtojás, kb. 25 dkg (2 karika) Camembert-sajt, bő olaj; a tálaláshoz-díszítéshez: krumplipüré, nyers sárgarépa, piros húsú paprika, kapor- vagy petrezselyemlevél.

Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a fürjtojást kb. 3 perc alatt megfőzzük, majd megpucoljuk, a sajtot pedig kb. 1/2 cm-nyi vastagon felszeleteljük. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart, összemorzsolt kenyeret, a hagymát meg a fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk. (Tojást nem használtam hozzá, így a massza nem lágyult meg, és mivel a hús szinte pépesre volt darálva, nem is esett szét). A tojásokat egyenként beletekerjük egy-egy sajtszeletbe, majd körbevonjuk húsmasszával, és szép kerekre formázzuk. Felforrósított, bő olajban minden oldalán szép aranysárgára sütjük. Krumplipürével tálaljuk. A díszítéshez a krumplipürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és minden tányérra "karácsonyfákat" készítünk, azaz három-három rózsát nyomunk belőle egymásra, egyre kisebb méretben. A tetejüket sárgarépacsillaggal díszítjük, "gömböket" piros húsú paprikából, "girlandot" pedig valamilyen zöld levélből teszünk rá. Finom fehérbort kínálunk mellé.

Tipp: Camembert-sajt helyett természetesen másféle sajtot is lehet használni, így azonban sokkal különlegesebb az aromája.

Megjegyzés: Hidegen is nagyon finom; elfelezve, hogy látszódjék különlegessége, hidegtálakon is nagyon jól mutat.

NÚ - 2018/DEC.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése